wtorek, 14 października 2014

Tacos z wołowina i fasolą

Tacos z wołowina i fasolą

- obiad zamknięty w muszlach taco


Tacos stanowi jedno z popularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Potrawa przygotowywana jest z cienkiej tortilli wykonanej z mąki kukurydzianej, napełnionej farszem i złożonej na pół. Nadzienie można komponować dowolnie - z fasoli czerwonej lub czarnej, mielonego mięsa wołowego, cebuli, czosnku, pomidorów i przypraw, koniecznie chilli, a także kukurydzy. Tacos w smaku bardzo przypomina burrito, znacząca jest tu wielkość i skład tortilli, w przypadku burrito jest ona znacznie większa i wykonana z mąki pszennej. Tacos w restauracjach pełni rolę przystawki, często podawana jest z dodatkiem salsy - guacamole, a w naszym przypadku salsa cruda. Tacos stanowi najpopularniejszą przekąskę w Meksyku. Często w samych barach dostaje się na tacy zestaw składników, a konsumujący samodzielnie komponuje swoje ulubione taco. Obecnie można zakupić gotowe muszle taco - które są suche i sztywne, łatwo wypełnia się je farszem, jednakże zdecydowanie wole tacos z miękkiej i elastycznej tortilli. 



Składniki:
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 łyżeczka sproszkowanego kminku
  • 2 x 300 g czerwonej fasoli z puszki, odcedzonej i opłukanej
  • 1/3 szklanki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka wody
  • 2 grubo pokrojone średnie pomidory
  • 8 muszli taco
  • 1/2 główki drobno poszatkowanej sałaty lodowej
Salsa cruda:
  • 1 pozbawiony pestek, drobno posiekany ogórek libański
  • 1 drobno posiekana mała czerwona cebula
  • 2 pozbawione pestek, drobno posiekane pomidory
  • 2 łyżeczki łagodnego sosu chilli


Przygotowanie:
  1. Na patelni rozgrzej olej i na niej smaż czosnek z wołowiną, aż mięso się przyrumieni. Dodaj chilli, kminek, fasolę oraz koncentrat pomidorowy, Wymieszaj dokładnie całość, następnie dodaj wodę i pomidory. Duś na małym ogniu przez około 15 minut, aż całość zgęstnieje.
  2. Przygotuj salsa cruda poprzez energiczne wymieszanie składników ze sobą. 
  3. Wypełnij muszle farszem, na nie nałóż poszatkowaną sałatę lodową i polej salsą. Podawaj od razu.


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Meksykańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

1 komentarz:

  1. oj musi być pyszne! nigdy nie jadłam, mimo, że to takie popularne danie!

    OdpowiedzUsuń