środa, 22 października 2014

Tajskie czerwone curry z kurczakiem

Czerwone curry z kurczakiem i warzywami

- po tajsku, z mleczkiem kokosowym


Dania typu curry sa bardzo popularne wśród potraw, jakich możemy skosztować na mieście. Tajlandia jest krajem, gdzie wyznaje się buddyzm, jednakże dania z wykorzystaniem drobiu są bardzo powszechnie. Potrawy curry w Tajlandii nazywa się kaeng i mogą mieć zarówno łagodny, jak i bardz ostry smak,w zależności od dobranych przypraw. Czerwony kolor, pasta curry zawdzięcza sporej ilości papryczki chilli, zatem potrawa jest zdecydowanie pikantna. Delikatności dodaje jej mleczko kokosowe oraz sos rybny, które są bardzo częstymi skladnikami wykorzystywanymi w kuchni tajskiej. Potrawę przygotowuję się wyjątkowo szybko - o ile ma się gotową pastę curry, bez problemu można ją zakupić w większym sklepie. Potrawa jest niewiarygodnie smaczna - zauroczy nawet tego, kto nie za bardzo lubi ostrzejsze w smaku potrawy. Tajskie czerwone curry z kurczakiem i warzywami polecam każdemu, kto w krótkim czasie, chce rozpieścić swoje zmysły odrobina orientalnego smaku.



Składniki dla 2-3 osób:
  • 3 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 duża puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 mała papryczka chilli, pokrojona na cienkie talarki (użyłam suszonej)
  • 1 pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę
  • 1 garść fasolki szparagowej (oczyszczona, może być mrożona)
  • 1 garść groszku cukrowego
  • 2 -3 ziemniaki, ugotowane
  • 1/4 czerwonej papryki
  • opcjonalnie: kilka grzybów mun lub pieczarek



Przygotowanie:
  1. Do garnka włóż pastę curry, kiedy zacznie wydobywać się wyraźny zapach dodaj mleczko kokosowe i wymieszaj oba składniki.
  2. Jak tylko powyższe składniki sie połaczą dodaj lyżke sosu rybnego i małą papryczkę chilli. Wrzuć pokrojoną na mniejsze kawałki pierś z kurczaka. Gotuj przez blisko 10 minut.
  3. Wrzuć resztę składników: ugotowane i pokrojone na ćwiartki ziemniaki, oczyszczoną fasolkę szparagowa, groszek cukrowy oraz czerwoną paprykę pokrojona w cienkie paski. Opcjonalnie możesz dodać mniej tajskie składniki, jak grzyby mun lub pieczarki.
  4. Gotuj przez kolejne 3 do 5 minut. Rozlej curry do misek. Podawaj gorące.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. brakuje tylko limonki kaffir ;-) uwielbiam tajskie curry, jest najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń