wtorek, 7 października 2014

Szwedzka sałatka z ogórków

Szwedzka sałatka z ogórków

- pressgurka -



Sezon słoikowy nie dobiegł jeszcze końca. Warto zatem zaopatrzyć się w przetwory. Nie tylko Polacy lubią zamykać lato w słojach na zimę. Nasi sąsiedzi po drugiej stronie Bałtyku robią to równie często. Szwedzi maja wiele pomysłów na ogórki - czy to kiszone, prawdopodobnie podpatrzone od Słowian Saltgurka, podobne Ättiksgurka, czy też w słodko-octowej zalewie Pressgurka. Ostatni przykład znany może być smakoszom kuchni Ikea - szczególnie tym, którzy raczą się hot dogami w pakiecie rozszerzonym, czyli z dodatkami. To wśród nich możemy posmakować nieco piklowane ogórki o ostrym, lekko słodkim smaku. W Polsce pressgurka znana jest pod nazwą szwedzkiej sałatki z ogórków - sprzedawane są w dosyć dużych słoikach i rzeczywiście mogą pełnić funkcję sałatki do obiadu. Postanowiłam przygotować sałatkę samodzielnie, jako alternatywę dla ogórków kiszonych. Ogórki są bardzo dobre i na pewno poratują nie jedno podniebienie chłodniejszą porą.



Składniki:
  • 4 kg ogórków gruntowych
  • 1/2 kg cebuli
  • 2 większe papryki lub 4 marchewki
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki soli

Zalewa:
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • 1 szklanka oleju

Przygotowanie:
  1. Przygotuj zalewę z podanych składników, doprowadź ją do wrzenia i odstaw na 2 godziny od czasu do czasu mieszając ją. 
  2. Ogórki dokładnie umyj i pokrój na plasterki. Marchewkę obierz i pokrój na cienkie talarki, jeśli używasz paprykę pokrój je na drobniejsze kawałki. Do sałatki możesz także użyć odrobinę papryczki chilli. Cebulę poszatkuj. Jeśli ząbki czosnku będą duże, przekrój je na pół.
  3. Po 2 godzinach włóż równomiernie do słoików ogórki, cebulę, czosnek, paprykę lub marchewkę oraz sól. Słoiki zakręć. Włóż słoiki wieczkami do góry do garnka wyścielonego ściereczką. Wlej wodę i pasteryzuj przez 7 minut od momentu zagotowania. Odstaw słoiki do szafki i odczekaj 2 tygodnie.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz