Sałatka z czerwonej kapusty, ziemniaków i bekonu
- sycąco po hiszpańsku
Kuchnia hiszpańska to nie tylko kuchnia lekka i typowo śródziemnomorska. Na prowincji rządzi kuchnia prosta i treściwa. Tradycyjna kuchnia hiszpańska oparta jest na prostych składnikach, których kompozycja zależy już od kucharza. Im dalej od wielkich miast tym wyżej ceniona i powszechna jest kuchnia domowa - treściwa i odzwierciedlająca kulinarny gust danego regionu. Przygotowana sałatka z czerwonej kapusty, ziemniaków i boczku z pewnością stanowi przykład prowincjonalnej kuchni hiszpańskiej. Składniki jak widać są proste i szeroko dostępne, a całość tworzy treściwe, sycące danie. Sałatka swobodnie jest w stanie zastąpić obiad lub spełni rolę porządnej kolacji. Jest delikatna w smaku, z lekką, słodko-kwaśną nutą.
- 3 średnie ziemniaki, drobno pokrojone
- 2 łyżki oliwy
- 4 plastry bekonu, drobno pokrojone
- 4 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 1 średnie jabłko, pokrojone na cienkie plasterki
- 1/2 średniej czerwonej kapusty, poszatkowanej
- 1/4 szklanki octu z czerwonego wina
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
- 1/4 szklanki rodzynek
- 1/4 szklanki nasion słonecznika
- 1/4 świeżych liści mięty, posiekanych
Przygotowanie:
- Ugotuj ziemniaki, odcedź i osusz.
- Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Smaż ziemniaki, mieszając od czasu do czasu, aż staną się przypieczone i chrupiące. Dodaj boczek i czosnek, smaż aż bekon się przyrumieni. Przełóż do innego naczynia, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, by składniki nie ostygły.
- Na tej samej patelni wymieszaj jabłko z kapustą, wsyp cukier, wlej ocet winny oraz sok z cytryny. Przełóż ziemniaki z dodatkami z powrotem na patelnie. Delikatnie wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Smacznego!
bardzo ciekawa propozycja! coś czuję, że mi posmakuje :-))
OdpowiedzUsuńTylko dopraw po swojemu, ja to pominęłam licząc, że osolony boczek zastąpi sól - przez co wyszła odrobinę mdła ;)
Usuń