poniedziałek, 13 października 2014

Sałatka z czerwonej kapusty, ziemniaków i bekonu

Sałatka z czerwonej kapusty, ziemniaków i bekonu

- sycąco po hiszpańsku


Kuchnia hiszpańska to nie tylko kuchnia lekka i typowo śródziemnomorska. Na prowincji rządzi kuchnia prosta i treściwa.  Tradycyjna kuchnia hiszpańska oparta jest na prostych składnikach, których kompozycja zależy już od kucharza. Im dalej od wielkich miast tym wyżej ceniona i powszechna jest kuchnia domowa - treściwa i odzwierciedlająca kulinarny gust danego regionu. Przygotowana sałatka z czerwonej kapusty, ziemniaków i boczku z pewnością stanowi przykład prowincjonalnej kuchni hiszpańskiej. Składniki jak widać są proste i szeroko dostępne, a całość tworzy treściwe, sycące danie. Sałatka swobodnie jest w stanie zastąpić obiad lub spełni rolę porządnej kolacji. Jest delikatna w smaku, z lekką, słodko-kwaśną nutą.


Składniki dla 4 osób:
  • 3 średnie ziemniaki, drobno pokrojone
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 plastry bekonu, drobno pokrojone
  • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 1 średnie jabłko, pokrojone na cienkie plasterki
  • 1/2 średniej czerwonej kapusty, poszatkowanej
  • 1/4 szklanki octu z czerwonego wina
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki nasion słonecznika
  • 1/4 świeżych liści mięty, posiekanych



Przygotowanie:
  1. Ugotuj ziemniaki, odcedź i osusz.
  2. Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Smaż ziemniaki, mieszając od czasu do czasu, aż staną się przypieczone i chrupiące. Dodaj boczek i czosnek, smaż aż bekon się przyrumieni. Przełóż do innego naczynia, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, by składniki nie ostygły.
  3. Na tej samej patelni wymieszaj jabłko z kapustą, wsyp cukier, wlej ocet winny oraz sok z cytryny. Przełóż ziemniaki z dodatkami z powrotem na patelnie. Delikatnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. 


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Hiszpańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

2 komentarze:

  1. bardzo ciekawa propozycja! coś czuję, że mi posmakuje :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko dopraw po swojemu, ja to pominęłam licząc, że osolony boczek zastąpi sól - przez co wyszła odrobinę mdła ;)

      Usuń