Naleśniki z jabłkami
Naleśniki to jedna z prostszych potraw. Wymaga tylko jajek, mąki i mleka. Ale jak przychodzi co do czego to człowiek zastanawia się nad proporcjami i jak to właściwie należy zrobić. Dlatego dziś przedstawiamy prosty przepis.
Naleśnik pasują zasadniczo do wszystkiego. Można je jeść na słodko, można i na ostro. Jako danie główne bądź deser. Smakują zawsze. My dziś przedstawiamy wariację na temat naleśników z jabłkami. Pyszne na ciepło choć i zimne mają tendencję do znikania.
Składniki:
- 150 g mąki
- 300 ml mleka
- 1 średnie jabłko
- 2 jajka
- sól
- masło do smażenia
- + 2 jabłka
- 50g cukru
Przygotowanie:
- Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Mąkę mieszamy z mlekiem i odrobiną soli.
- Do masy mącznej dodajemy żółtka i jabłka. Mieszamy trzepaczką.
- Białka z solą ubijamy na pianę. Delikatnie mieszamy z resztą masy.
- Naleśniki smażymy na patelni z masłem- nakładamy jedną chochlę masy na naleśnik.
- Cukier karmelizujemy w garnku - dodajemy ćwiartki z 2 jabłek i chwilę gotujemy.
- Gotowe naleśniki przyozdabiamy ćwiartkami jabłek, posypujemy cukrem.
Przepis zaczerpnięty z czasopisma Sielskie Życie nr 5/2014
Smacznego!
naleśniki to naleśniki, najlepsze danie na szybko, na słodko i na słono, na każdy dzień tygodnia :-)
OdpowiedzUsuńNo właśnie się do nich przekonuję. Mam na celowniku jeszcze jedną wersję.
Usuń