wtorek, 16 grudnia 2014

Deser pierniczkowy

Deser pierniczkowy

z dodatkiem jabłka i kremu



Święta już prawie za tydzień. Pewnie każdy ma już z góry ustalone menu. Jednak może w następne dni świąteczne lub w Sylwestra można sobie pozwolić na kreatywność. Dziś deser z wykorzystaniem resztek piernika. Ja wybrałam kawałki  piernika ucieranego, ale zasadniczo mogą być to resztki pierniczków lub pierników. Jest bardzo efektowny. Z uwag praktycznych proponuję nakładać go do małych szklanych pojemników, ponieważ jest bardzo słodki i sycący.
 


Składniki dla 6-7 osób:
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 3 jajka
  • 60g cukru
  • 30 g masła
  • 1/2 łyżeczki startego cynamonu
  • 1/4 startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 7 plastrów piernika



Przygotowanie:
  1. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na drobną kostkę.
  2. Na patelni rozpuszczamy 15 g masła. Dodajemy syrop klonowy, cynamon i gałkę i jabłka. Karmelizujemy. 
  3. Odcedzamy i studzimy. Syrop należy zachować.
  4. Piernik kroimy w kostkę, podsmażamy na 15 g masła dodając syrop z karmelizowania jabłek. Studzimy.
  5. Żółtka jajek ucieramy z cukrem i ekstraktem waniliowym na kogel mogel. Dodajemy mascarpone.
  6. Białka ubijamy na sztywną pianę. Łączymy z masą.
  7. Składamy deser: w szklanych miskach rozkładamy połowę piernika, połowę kremu, piernik, jabłka i resztę kremu. Wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Można przyozdobić przed podaniem resztą jabłka.

Przepis zmodyfikowany z magazynu Kuchnia nr 12/2014

Korzenne przysmaki

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz