Deser pierniczkowy
z dodatkiem jabłka i kremu
Święta już prawie za tydzień. Pewnie każdy ma już z góry ustalone menu. Jednak może w następne dni świąteczne lub w Sylwestra można sobie pozwolić na kreatywność. Dziś deser z wykorzystaniem resztek piernika. Ja wybrałam kawałki piernika ucieranego, ale zasadniczo mogą być to resztki pierniczków lub pierników. Jest bardzo efektowny. Z uwag praktycznych proponuję nakładać go do małych szklanych pojemników, ponieważ jest bardzo słodki i sycący.
Składniki dla 6-7 osób:
- 4 jabłka
- 2 łyżki syropu klonowego
- 3 jajka
- 60g cukru
- 30 g masła
- 1/2 łyżeczki startego cynamonu
- 1/4 startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250 g serka mascarpone
- 7 plastrów piernika
Przygotowanie:
- Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na drobną kostkę.
- Na patelni rozpuszczamy 15 g masła. Dodajemy syrop klonowy, cynamon i gałkę i jabłka. Karmelizujemy.
- Odcedzamy i studzimy. Syrop należy zachować.
- Piernik kroimy w kostkę, podsmażamy na 15 g masła dodając syrop z karmelizowania jabłek. Studzimy.
- Żółtka jajek ucieramy z cukrem i ekstraktem waniliowym na kogel mogel. Dodajemy mascarpone.
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Łączymy z masą.
- Składamy deser: w szklanych miskach rozkładamy połowę piernika, połowę kremu, piernik, jabłka i resztę kremu. Wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Można przyozdobić przed podaniem resztą jabłka.
Przepis zmodyfikowany z magazynu Kuchnia nr 12/2014
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz