Ucierany piernik
-szybko i prosto-
Sposobów na piernik jest wiele. Są takie, które muszą dojrzeć w zaciszu spiżarni. Nadziewane, przekładane, z bakaliami, na szybko... Dziś wersja gdzie miód jest zastąpiony melasą. Dzięki temu jest bardziej aromatyczny. Ciasto się robi szybko i nie wymaga szczególnego leżakowania.
Oryginalna nazwa piernika wywodzi się od słowa pierny czyli pieprzny. I rzeczywiście w przypadku odpowiedniej ilości i proporcji takich przypraw jak cynamon, anyż, kardamon czy gałka muszkatołowa może wyjść bardzo aromatyczny. Piernik jako ciasto pojawił się u nas dopiero w XVIII wieku jednak to w Krakowie powstał pierwszy cech zrzeszający piernikarzy. Kiedyś było to potrawa wskazująca na dobrobyt i statut materialny rodziny - ze względu na przyprawy korzenne. Cieszmy się zatem ciastem dobrobytu pełnym idei slow food- większość pierników potrzebuje czasu na zmięknięcie.
Składniki:
- 120 ml melasy
- 2 łyżki brązowego cukru
- 120 g mąki
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- sól
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 jajko
- 60 ml mleka
Przygotowanie:
- Podgrzewamy melasę z cukrem tak by ten się rozpuścił.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, odrobiną soli i przyprawami.
- Dodajemy orzechy oraz jajko roztrzepane w mleku i mieszamy.
- Powoli dolewamy melasę i mieszamy do połączenia składników.
- Ciasto przelewamy do keksówki i pieczemy około 50 minut w 175 stopniach.
Przepis pochodzi z gazety "Kuchnia nr 12/2014"
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz