sobota, 6 grudnia 2014

Ucierany piernik

Ucierany piernik

-szybko i prosto-


Sposobów na piernik jest wiele. Są takie, które muszą dojrzeć w zaciszu spiżarni. Nadziewane, przekładane, z bakaliami, na szybko... Dziś wersja gdzie miód jest zastąpiony melasą. Dzięki temu jest bardziej aromatyczny. Ciasto się robi szybko i nie wymaga szczególnego leżakowania.
Oryginalna nazwa piernika wywodzi się od słowa pierny czyli pieprzny. I rzeczywiście w przypadku odpowiedniej ilości i proporcji takich przypraw jak cynamon, anyż, kardamon czy gałka muszkatołowa może wyjść bardzo aromatyczny. Piernik jako ciasto pojawił się u nas dopiero w XVIII wieku jednak to w Krakowie powstał pierwszy cech zrzeszający piernikarzy. Kiedyś było to potrawa wskazująca na dobrobyt i statut materialny rodziny - ze względu na przyprawy korzenne. Cieszmy się zatem ciastem dobrobytu pełnym idei slow food- większość pierników potrzebuje czasu na zmięknięcie.



Składniki:
  • 120 ml melasy
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 120 g mąki
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • sól
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • 60 ml mleka

Przygotowanie:
  1. Podgrzewamy melasę z cukrem tak by ten się rozpuścił.
  2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, odrobiną soli i przyprawami. 
  3. Dodajemy orzechy oraz jajko roztrzepane w mleku i mieszamy.
  4. Powoli dolewamy melasę i mieszamy do połączenia składników.
  5. Ciasto przelewamy do keksówki i pieczemy około 50 minut w 175 stopniach.

Przepis pochodzi z gazety "Kuchnia nr 12/2014"

Wigilijny Piernik 2014 
 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz