wtorek, 9 grudnia 2014

Tagliatelle z dynią i grzybami

Tagliatelle z dynią i grzybami

- makaron z warzywami w kremowym sosie



Tagliatelle jest rodzajem klasycznego popularnego we Włoszech makaronu o kształcie długich płaskich wstążek. Makaron pochodzi z rejonu Emilia - Romagna.  Kształtem przypomina fettuccine, lecz jest od niego szerszy. Jak głosi legenda powstał w XV wieku i był zainspirowany fryzurą księżnej Lukrecji d'Este. Tagliatelle podaje się zwykle z sosami, zazwyczaj z bolognese. Wówczas makaron pojawiał się na najbogatszych stołach z czasem tagliatelle stało się pokarmem spożywanym przez niższe warstwy społeczne. Tradycyjnie tagliatelle było podawane z sosem bolońskim z dodatkiem parmezanu, obecnie serwowane jest z rozmaitymi sosami. Tagliatelle robione jest jak  świeży makaron, ma porowatą i szorstką fakturę, dzięki czemu idealnie komponuje się z gęstymi sosami z dodatkiem mięsa wołowego, cielęcego, wieprzowego, czy też króliczego. Dzisiaj prezentujemy tagliatelle podane na sposób wegetariański, gdzie prym wiodą dynia oraz grzyby leśne. Potrawa jest delikatna i kremowa, o słodko-słonym smaku. Nasyci nawet zagorzałego mięsożercę. 





Składniki dla 3-4 osób:
  • 100 g świeżych lub mrożonych oczyszczonych grzybów (użyłam podgrzybków)
  • 250 g makaronu tagliatelle 
  • 250 g dyni zważonej ze skórą
  • 1 cebula, poszatkowana
  • 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony lub rozgnieciony
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 łyżki oliwy
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • sol, świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie:

  1. Obierz dynię ze skóry. Wyjmij nasiona i pokrój ją w niedużą kostkę o średnicy około 1 cm.
  2. Zagotuj wodę z dodatkiem soli na makaron - tagliatelle gotuj według instrukcji na opakowaniu.
  3. Na większej patelni, na maśle z oliwą podsmaż cebulę - około 2 minuty, pod koniec smażenia dodaj czosnek. Kiedy zacznie wydzielać się aromat dodaj pokrojoną dynię.. Całość smaż przez około 7-10 minut. Dynia powinna zmięknąć i delikatnie zarumienić.
  4. Dodaj grzyby oraz tymianek, smaż przez kolejne 3 minuty. Wlej śmietankę i doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jak tylko sos lekko zgęstnieje dodaj ugotowany makaron. Całość wymieszaj, następnie rozłóż makaron na talerze i posyp potrawę parmezanem.



Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Kwestia Smaku

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Wow, bardzo ciekawe połączenie. Chętnie wypróbuję, bo jestem bardzo ciekawa jak będzie smakowało:)

    OdpowiedzUsuń