poniedziałek, 22 grudnia 2014

Śniegowe kule

Śniegowe kule

o smaku migdałów



Prostota tego deseru wręcz poraża. Szybko wymieszać składniki i zrobić małe kulki. Ale za to smak... Rozpływają się w ustach. Podobieństwa można szukać w austriackich rogalikach migdałowych. I myślę że ich pochodzenie można śmiało umieścić w tym kraju. w końcu księżyc w pełni czy w nowiu to nadal księżyc. Zapraszamy do zrobienia małych słodkości jeszcze przed świętami. Już ostatni dzwonek do zmienienia menu na święta.




Składniki:
  • 200 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 120 g mielonych migdałów
  • 1 żółtko
  • 350 g mąki

Przygotowanie:
  1. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.
  2. Dodajemy żółtko, migdały i po trochu mąki. Nadal ucieramy.
  3. Na koniec ciasto zagniatamy ręką, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  4. Po tym czasie z ciasta formujemy małe kulki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut.
  6. Wyjmujemy i po wystudzeniu obsypujemy obficie cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz