Śniegowe kule
o smaku migdałów
Prostota tego deseru wręcz poraża. Szybko wymieszać składniki i zrobić małe kulki. Ale za to smak... Rozpływają się w ustach. Podobieństwa można szukać w austriackich rogalikach migdałowych. I myślę że ich pochodzenie można śmiało umieścić w tym kraju. w końcu księżyc w pełni czy w nowiu to nadal księżyc. Zapraszamy do zrobienia małych słodkości jeszcze przed świętami. Już ostatni dzwonek do zmienienia menu na święta.
Składniki:
Przygotowanie:
- Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę.
- Dodajemy żółtko, migdały i po trochu mąki. Nadal ucieramy.
- Na koniec ciasto zagniatamy ręką, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie z ciasta formujemy małe kulki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut.
- Wyjmujemy i po wystudzeniu obsypujemy obficie cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz