poniedziałek, 15 grudnia 2014

Pierogi z gruszką i serem pleśniowym

Pierogi z gruszką i serem pleśniowym

- szybko, smacznie, inaczej


Pierogi na święta nie zawsze muszą być podawane z tradycyjnym farszem. W tym dniu potrawy mają być bezmięsne co nie znaczy że nudne. Małe pierożki z ciasta francuskiego smakują dobrze zarówno na ciepło jak i zimno. Tak więc można przygotować je jeszcze przed przyjściem gości, nie są czasochłonne. Jest to świetne rozwiązanie dla osób, którym coroczne tradycyjne menu spędza sen z powiek. Czasami warto postawić na nowy smak, który będzie stanowi powiew świeżości przy wigilijnym stole. Potrawa jak łatwo się domyśleć pochodzi z Francji - matki najlepszych serów pleśniowych, ciasta francuskiego oraz wyjątkowych połączeń smakowych. Gruszka i sery to zaskakująca, ale dobrana para. Potrawa jest idealna dla tych, którzy poszukują nowych smaków i doznań kulinarnych. Pierożki mają delikatny, słodko-słony smak. Ich kształt odmienny jest od tego, do którego przywykliśmy. Jest to z pewnością potrawa, która zaskoczy domowników.



Składniki: 
  • 250 g ciasta francuskiego
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 1 duża gruszka 
  • 1 jajko
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • przyprawy do smaku:
  • mielona papryka, pieprz, starta gałka muszkatołowa
    sok z cytryny


Przygotowanie:
  1. Gruszkę kroimy na naprawdę drobną kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny by nie ściemniała.
  2. Ser pleśniowy kruszymy bądź kroimy na drobne części, ucieramy ze śmietaną i przyprawami.
  3. Z ciasta francuskiego wycinamy koła. Resztę ciasta zagniatamy, rozwałkowujemy i powtarzamy czynność.
  4. Na każdy krążek nakładamy porcję masy serowej i gruszki. Brzegi smarujemy białkiem i sklejamy.
  5. Resztę białka ubijamy z żółtkiem i smarujemy pierogi.
  6. Pieczemy w 180 stopniach około 10 minut do zrumienienia.

Przepis zaczerpnięty z magazynu Kuchnia nr 12/2014

Pierogi wigilijneZimowy obiad wegański 

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz