Pierogi z gruszką i serem pleśniowym
- szybko, smacznie, inaczej
Pierogi na święta nie zawsze muszą być podawane z tradycyjnym farszem. W tym dniu potrawy mają być bezmięsne co nie znaczy że nudne. Małe pierożki z ciasta francuskiego smakują dobrze zarówno na ciepło jak i zimno. Tak więc można przygotować je jeszcze przed przyjściem gości, nie są czasochłonne. Jest to świetne rozwiązanie dla osób, którym coroczne tradycyjne menu spędza sen z powiek. Czasami warto postawić na nowy smak, który będzie stanowi powiew świeżości przy wigilijnym stole. Potrawa jak łatwo się domyśleć pochodzi z Francji - matki najlepszych serów pleśniowych, ciasta francuskiego oraz wyjątkowych połączeń smakowych. Gruszka i sery to zaskakująca, ale dobrana para. Potrawa jest idealna dla tych, którzy poszukują nowych smaków i doznań kulinarnych. Pierożki mają delikatny, słodko-słony smak. Ich kształt odmienny jest od tego, do którego przywykliśmy. Jest to z pewnością potrawa, która zaskoczy domowników.
Składniki:
- 250 g ciasta francuskiego
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 1 duża gruszka
- 1 jajko
- 3 łyżki śmietany 18%
- przyprawy do smaku:
- mielona papryka, pieprz, starta gałka muszkatołowa
sok z cytryny
Przygotowanie:
- Gruszkę kroimy na naprawdę drobną kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny by nie ściemniała.
- Ser pleśniowy kruszymy bądź kroimy na drobne części, ucieramy ze śmietaną i przyprawami.
- Z ciasta francuskiego wycinamy koła. Resztę ciasta zagniatamy, rozwałkowujemy i powtarzamy czynność.
- Na każdy krążek nakładamy porcję masy serowej i gruszki. Brzegi smarujemy białkiem i sklejamy.
- Resztę białka ubijamy z żółtkiem i smarujemy pierogi.
- Pieczemy w 180 stopniach około 10 minut do zrumienienia.
Przepis zaczerpnięty z magazynu Kuchnia nr 12/2014
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz