Dynia w słodkim sosie sojowym
- subtelnie, po japońsku
Smaki japońskiej kuchni budzą zachwyt we współczesnym świecie. Przyzwyczajeni do przesytu na stole coraz częściej prawdziwą elegancję dostrzega się w skromności i naturalności smaków. Kuchnią, która od zawsze stawiała wysoko na prostotę i tradycję z pewnością jest kuchnia japońska. Coraz częściej Europejczycy nie tylko odwiedzają restauracje japońskie, ale także przygotowują posiłki samodzielnie w domu. Potrawy japońskie widziane są jako zdrowe i niskokaloryczne. Japończycy słyną ze zdrowia i długowieczności, zatem naprawdę warto spróbować diety, która jest bogata w warzywa i owoce morza. Dzisiaj prezentujemy kawałki dyni w słodkim sosie sojowym. Danie niezwykle lekkie, a jednocześnie sycące. Kawałki dyni ugotowanej w rybnym bulionie dashi z dodatkiem słodkiego sosu sojowego mają jednocześnie wyraźny, ale w dalszym ciągu subtelny smak. Polecam każdemu, kto chętny jest do poznania delikatnej strony gotowania. Jest to dobry przepis do spróbowania innej strony dyni, która w tym sezonie wyjątkowo przypadła mi do gustu.
Składniki dla 3-4 osób:
- 300 g dyni ze skórą
- 1 i 1/2 szklanki dashi
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżki mirin
- 1 łyżka sosu sojowego (najlepiej japońskiego)
Przygotowanie:
- Pokrój dynię na kawałki o średnicy 5 cm. Usuń pestki dyni. Odkrój skórę w kilku miejscach, dzięki temu bulion będzie się lepiej wchłaniał.
- Umieść dynię w średnim rondlu skórą do dołu. Zalej dynię bulionem dashi, dodaj cukier i mirin. Doprowadź całość do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem przez 5 minut, w połowie czasu odwróć dynię skórką do góry.
- Dolej sos sojowy i gotuj całość przez około 8 minut lub do momentu aż dynia zmięknie. Po 4 minutach odwróć kawałki dyni. Zdejmij z ognia i nałóż dynię do misek. Możesz podawać dynię na gorąco lub w temperaturze pokojowej z dodatkiem odrobiny sosu sojowego.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Japońska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz