czwartek, 25 grudnia 2014

Hiszpańska sałatka warzywna

 Ensaladilla rusa

- czyli hiszpańska sałatka warzywna



Jedną z najpopularniejszych sałatek w Hiszpanii stanowi ensaladilla rusa, czyli jak łatwo po nazwie skojarzyć sałatką rosyjska, zwana powszechnie na świecie sałatką Oliviera, a w Polsce znamy ją pod postacią sałatki warzywnej. Sałatka powstała w 1860 roku, za sprawą belgijskiego kucharza Luciena Olivera, szefa kuchni w moskiewskiej restauracji Hermitage. Sałatka została przyjęta przez Rosjan bardzo ochoczo, co roku obowiązkowo przygotowywana jest w okresie obchodów Nowego Roku. Lucien Oliver w zależności od sezonu dodawał do sałatki rozmaite składniki - od cielęcych ozorków, po kawior, mięso kraba, wędzoną kaczkę, czy kapary. Dzisiaj najpopularniejszym składnikiem dodatkowym jest szynka, czy kurczak. Sałatka Oliviera przypadła do gustu mieszkańcom krajów latynoskich, ale także Hiszpanom, którzy dostosowali smak do swoich gustów kulinarnych. Ensaladilla rusa przypomina naszą sałatkę warzywną, oprócz ziemniaków, marchewki, groszku i jajek dodaje się także mięso tuńczyka, zielone oliwki oraz grillowaną czerwoną paprykę. Czasami dodaje się do niej paluszki krabowe, czy tamtejsze ogórki konserwowe zwane pepimillos. Sałatka jest bardzo łagodna w smaku, dobrze będzie się komponowała z potrawami bardziej zdecydowanymi w smaku. U mnie posłużyła jako urozmaicona forma tradycyjnej sałatki warzywnej podawanej na świąteczny stół.



Składniki dla 4 osób:

  • 3 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 puszki groszku (ok.100 - 150 g)
  • 2 jajka
  • 1 puszka tuńczyka
  • garść oliwek (użyłam czarnych, ale mogą być zielone)
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1 obrane jabłko (ewentualnie)




Przygotowanie:

  1. Ugotuj bez obierania ziemniaki z marchewką. Następnie obierz i pokrój w drobną kostkę. Paprykę umyj i pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, osusz i zapiecz na blasze 40-45 minut w temperaturze około 200 stopni Celsjusza lub upraż na patelni (wtedy skórką do dołu). Obierz paprykę ze skórki i pokrój w kostkę.
  2. Ugotuj jajo na twardo i pokrój w kostkę, Odsącz tuńczyka z zalewy, oliwki opłucz pod bieżącą wodą i pokrój na krążki, 
  3. Umieść wszystkie składniki w misce i delikatnie wymieszaj ze sobą. Dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem. W razie potrzeby, dla wzmocnienia smaku dodaj pokrojone w kostkę jabłko lub ewentualnie trochę octu - sałatka nabierze wtedy bardziej rosyjskiego smaku do którego nasze podniebienie przywykło.
  4. Ponownie wymieszaj składniki i wstaw sałatkę na kilka godzin do lodówki.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Smak Hiszpanii

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz