Ciasteczka toffi
-słodycz karnawału-
O zaletach i pochodzeniu sosu karmelowego pisałyśmy przy okazji sosu karmelowego. Dziś ciasteczka toffi. Wyglądem przypominają amerykańskie ciasteczka Oreo. Tutaj podstawą jest półkruche ciasto. Ciasteczka same w sobie są słodkie, a z dodatkiem sosu stają się.... ekonomiczne. Smacznego.
Składniki:
Przygotowanie:
- Cukier ucieramy na puszystą masę z masłem. Dodajemy jajko.
 - Mieszamy w misce mąkę, kakao i sól. Wsypujemy do mokrych składników. Wyrabiamy tak by ciasto miało jednolita stałą konsystencję.
 - Zawijamy w folię i wstawiamy na godzinę. Jeśli po tym czasie będzie problem z rozwałkowaniem dodajemy trochę mąki i znowu wstawiamy do lodówki.
 - Rozwałkowujemy i wycinamy kółka o średnicy 4 cm.
 - Ciastka pieczemy 10 minut w 180 stopniach.
 - Po wystudzeniu jedno ciasto smarujemy sosem karmelowym i przyklejamy do drugiego.
 
Przepis zaczerpnięty z magazynu kuchnia 1/2015
Smacznego!
Mmm, obłędnie słodkie pyszności :)
OdpowiedzUsuń