wtorek, 20 stycznia 2015

Ciasteczka toffi

Ciasteczka toffi

-słodycz karnawału- 


O zaletach i pochodzeniu sosu karmelowego pisałyśmy przy okazji sosu karmelowego. Dziś ciasteczka toffi. Wyglądem przypominają amerykańskie ciasteczka Oreo. Tutaj podstawą jest półkruche ciasto. Ciasteczka same w sobie są słodkie, a z dodatkiem sosu stają się.... ekonomiczne. Smacznego.


Składniki:
  • 200 g mąki
  • 80 g kakao
  • 200 g cukru
  • 170 g masła
  • jajko
  • sos karmelowy jasny
  • sól

Przygotowanie:
  1. Cukier ucieramy na puszystą masę z masłem. Dodajemy jajko.
  2. Mieszamy w misce mąkę, kakao i sól. Wsypujemy do mokrych składników. Wyrabiamy tak by ciasto miało jednolita stałą konsystencję.
  3. Zawijamy w folię i wstawiamy na godzinę. Jeśli po tym czasie będzie problem z rozwałkowaniem dodajemy trochę mąki i znowu wstawiamy do lodówki.
  4. Rozwałkowujemy i wycinamy kółka o średnicy 4 cm.
  5. Ciastka pieczemy 10 minut w 180 stopniach.
  6. Po wystudzeniu jedno ciasto smarujemy sosem karmelowym i przyklejamy do drugiego.


Przepis zaczerpnięty z magazynu kuchnia 1/2015

Smacznego!

1 komentarz: