niedziela, 24 maja 2015

Zupa krem z topinamburu

Zupa krem z topinamburu

i kalafiora



Kwiaty słonecznika bulwiastego prawdopodbnie widziała większość z nas. Topinambur pochodzi z Ameryki Północnej. Bulwy spożywanie były przez Indian zanim Krzysztof Kolumb wkroczył na tamtjesze ziemie. Za sprawą kolonistów, szybko znalazły swoje miejsce w Europie i Azji. Uprawiane były jako warzywo ogrodowe, w ograniczonej ilości. Nie były aż tak częstym widokiem na polach. W XVIII wieku zostały skutecznie wyparte przez królujące do dzisiaj ziemniaki. Czasami, w trudniejszych politycznie okresach wracały do łask. Na przykład były ponownie popularne w czasie II wojny światowej we Francji. Obecnie topinambur traktowany jest jako rzadkie i raczej eksluzywne warzywo. Dla wielu osób stanowi nowość. Co warto wiedzieć, topinambur uprawiany był także w Polsce, na Śląsku, jeszcze w okresie przedwojennym. Bulwy topinamburu mają lekko słodki, orzechowy smak. Często porównywane sa pod tym względem do karczoach i orzechów brazylijskich. Świetnie wpasowują się w charakter kuchni francuskiej. We Włoszech i Francji bulwy uzywane są do przygotowania zup. W Wielkiej Brytanii częściej się je zapieka w towarzystwie cheddara. Zupa krem z topinamburu i kalafiora jest po prostu przepyszna. Jest najsmaczniejsza zupą typu kremowego jaką do tej pory miałam okazję spróbować. Jeżeli rozpoczynacie przygodę z bulwami słonecznika bulwiastego - koniecznie zacznijcie od tej zupy. Z pewnością pozostawi tylko pozytywne wspomnienia.



Składniki dla 3 osób:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 średnia cebula, najlepiej cukrowa, pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka listków świeżego rozmarynu
  • 200 g topinamburu
  • 1 mała główka kalafiora
  • 2 szklanki bulionu jarzynowego
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W garnku podgrzej oliwę z masłem, dodaj cebulę. Smaż przez około 2-3 minuty,często mieszając, Następnie dodaj czosnek oraz rozmaryn. Całość smaż przez następne 2 minuty.
  2. Dodaj do garnka cienki obrany, pokrojony w kostkę topinambur. Smaż, mieszając, przez blisko 3 minuty. Dodaj pokrojonego na kawałki kalafiora i smaz przez okolejne dwie minuty. Dopraw całość solą.
  3. Wlej gorący bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 15 minut, do miękkości warzyw - uważaj jednak, żeby nie były za miękkie. 
  4. Przy pomocy blendera, zmiksuj zupę na gładki  krem. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.



Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Kwestia smaku

1 komentarz: