środa, 13 maja 2015

Gorący kociołek z kurczakiem z Tobago

Gorący kociołek z kurczakiem z Tobago

- kurczak z mleczkiem kokosowym i curry


Tobago w 1498 roku zostało odkryte przez Krzysztofa Kolumba. Tobago tworzy wyspa połozona u wybrzeży Ameryki Południowej na Oceanie Atlantyckim. Wraz z w sypą Trynidad tworzy jedno państwo. Co ciekawe, Tobago, nigdy nie stanowiło kolonii hiszpańskiej, za to w późniejszych latach często zmieniało właścicieli. Wyspy były w posiadaniu wielu krajów, m.in. Holandii, Francji, Szwecki, czy Brytyjczycy. Jak już kilkukrotnie wspominałam, kuchnia karaibska to fuzja kuchni wielu regionów świata. W przypadku gorącego kociołka z Tobago, możemy odnaleźć silne wpływy kuchni indyjskiej. Kurczak w curry z mleczkiem kokosowym stanowi bardzo przyjemne dla podniebienia połączenie. Gorący kociołek z kurczakiem z Tobago tradycyjnie serwowany jest z gotowanym na parze ryżem i dodatkami. Na przykład pokrojonym na plastry bananem, cyz też posiekanym pomidorem i cebulą oraz jogurtem naturalnym. Jest to świetny posiłek, kiedy planujemy wizytę gości. Jest lekko pikantny, a jednocześnie delikatny za sprawą mleczka kokosowego. Kuchnia karaibska niejedno ma oblicze i coraz chętniej do niej sięgam.



Składniki dla 4 osób:
  • 2 łyżki masła
  • 1 kurczak (1 1/2 kg) pokrojony na 8 części
  • 2 średnie cebule, drobno pokrojone
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 1 łyżka curry w proszku
  • 1 świeża czerwona papryczka chilli, drobno posiekana
  • 1/2 łyżeczka nitek szafranu
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki zimnej wody

Przygotowanie:
  1. Rozpuść masło na dużej patelni. Smaz kurczaka porcjami orzez około 5 minut. Przełóż mięso na talerz i odstaw.
  2. Na tej samej patelni usmaż cebulę i czosnek. Dodaj curry, chilli oraz szafran. Smaż przez blisko kolejną minutę, często mieszając.
  3. Przełóż kurczaka ponownie na patelnię. Dopraw solą i wlej połowę mleczka kokosowego i zimną wodę, tak aby płyn zakrył kawałki kurczaka. Doprawadź całość do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 40 minut.
  4. Dolej pozostałe mleczko kokosowe i wymieszaj dokładnie składniki. Podawaj z ryżem i dodatkami, na przykład z pomidorem.



Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Karaibska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz