czwartek, 7 maja 2015

Jajka po ranczersku

Huevos rancheros

- meksykańskie jajka po ranczersku


Jajka po ranczersku stanowią tradycyjne meksykańskie śniadanie. Jest to z pewnością najbardziej znany i popularny pierwszy posiłek w Meksyku. Nazwa potrawy Huevos rancheros początkowo serwowane były na śniadanie na meksykańskich farmach. Jajka ranczera składają się z sadzonych jak w pomidorowo-paprykowym sosie, podawane na podgrzanej kukuryydzianej tortilli. Często potrawa zawiera także smażoną fasolę, ryż w stylu meksykańskim, plasterki awokado, czy podawane jest z samym guacomole. Wraz z rozprzestrzeniem i zyskaniem popularności potrawy poza Meksykiem, danie zaczęło nabierać innych kształtów. Tortilla kukurydziana została zastąpiona pszenną, a pomidorowy sos chilli został wyparty przez sam sos chilli i inne. Obecnie, poza Meksykime, można spotkać się z jajkami po ranczersku z dodatkiem sera, śmietany, a także sałaty. Ciekawa odmianą pochodząca od jajeki po ranczersku jest danie "huevos divorciados", czyli rozwiedzione jajka. Danie przygotowywane jest z dwóch sadzonych jaj, serwowanych na jednym talerzu w otoczeniu dwóch różnych sosów, najczęściej czerwonego i zielonego chilli. Huevos rancheros jest kolejną potrawą zainpirowaną filmem "20 unique egg dishes around the world". Polecam przygotowanie potrawy na śniadanie. Jest smaczne, sycące, po prostu pyszne.




Składniki dla 2 osób:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
  • 4 pomidory, obrane ze skóry, grubo pokrojone
  • 1 łyżeczka octu z czerwonego wina
  • 1 średnia czerwona papryka, drobno posiekana
  • 1/4 papryczki chilli, drobno posiekanej
  • 2 jajka
  • 2 tortille pszenne


Przygotowanie:
  1. Rozgrzej oliwę na dużej patelni i usmaż cebulę z papryczką chilli. Dodaj pomidory i ocet. Następnie dodaj słodką czerwoną paprykę. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz płomień i duś bez przykrycia przez około 15 minut. Jeśli zajdzie potrzeba dodaj odrobinę wody.
  2. Przy pomocy spodu łyżki wykonaj dwa wgłębienia  w masie paprykowo-pomidorowej. Do każdego wbij jajko. Przykryj patelnię i pozostaw na małym ogniu przez około 5 minut lub do momentu aż jajka się zetną.
  3. Ułóż podgrzane tortille na talerzach. Używając łopatki. ostrożnie przenieś masę paprykowo-pomidorową z jajkami na każdą tortillę.


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Meksykańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz