niedziela, 3 maja 2015

Devil's Food Cake

Devil's Food Cake

- ciasto diabelsko czekoladowe


Amerykanie kochają czekoladę. Spożywają ją pod wieloma postaciami - ciast, ciastek, muffinek, lodów, czy kremów. Brownie jest typowym ciastem amerykańskim, jego odmian powstało bez liku, łączy je jedno - ma zawierać dużo czekolady. Devil's Food Cake jest jedną z jego odmian. Także ten rodzaj ciasta jest przygotowywany na wiele sposobów. Jest to rodzaj tortu, przekładany masą - czekoladową, śmietanową, ja użyłam kajmakowej. Czekolady nigdy dosyć, zatem nie dziwi fakt, że na wierzchu jest nic innego jak polewa czekoladowa. Devil's Food Cake może być przybrany owocami, które wiemy, że świetnie współgrają z czekoladą - mliny, truskawki, czy też na co ja się zdecydowałam - kiwi. Tort idealny na weekend, dla rodziny i gości. Długo zachowuje  świeżość - co ma duże znaczenie, taka ilość czekolady starcza na kilka dni. A dlaczego nazywa się Devil's Food Cake? Bo kusi swoim smakiem niczym diabeł przebiegły!



Składniki:

  • 120 g czekolady pełnej gorzkiej, połamanej na kosteczki
  • 125 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 150 g drobnego cukru
  • 300 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 2 jajka, rozdzielone żółtka od białek
  • 175 ml wody

Polewa:

  • 140 g czekolady pełnej gorzkiej, połamanej na kosteczki
  • 110 ml kwaśnej śmietany 18%

Dodatkowo:

  • mała puszka masy kajmakowej



Przygotowanie:

  1. Roztop czekoladę w mikrofalówce, czy też w misce włożonej do garnka z gotującą się wodą. Wymieszaj z kwaśną śmietaną oraz drobnym cukrem.
  2. Przesiej mąkę do miski. Wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  3. Przy pomocy miksera utrzyj masło na puszystą masę. Stopniowo dodawaj cukier i wbijaj po jednym żółtku. Zmniejsz obroty miksera  i dodawaj po trochu mąki na zmianę z wodą. Połącz z masą czekoladową i białkami ubitymi na sztywną pianę.
  4. Wlej ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm wysmarowanej masłem i oprószoną mąką. Piecz ciasto przez 25-30 minut. Wyjmij ciasto z tortwonicy i pozostaw do wystygnięcia. Przedziel ciasto, tak aby powstały dwa blaty. Spodni blat wysmaruj masą kajmakową - ja użyłam masy czekoladowej.
  5. Przygotuj polewę - włóż połamaną w kosteczki czekoladę do miski i ustaw w garnku z gotującą się niewielką ilością wody. Mieszaj do roztopienia, zdejmij z ognia i wymieszaj z kwaśną śmietaną. Aby masa była lekko błyszcząca użyłam dodatkowo jednej łyżeczki żelatyny.
  6. Posmaruj ciasto przygotowaną polewą, wierzch ciasta możesz przybrać pokrojonymi owocami - kiwi, malinami, czy truskawkami.




Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Kwestia Smaku

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Dla takich łakomczuchów jak my, to taki tort to zabójstwo ;)

    OdpowiedzUsuń