Devil's Food Cake
- ciasto diabelsko czekoladowe
Amerykanie kochają czekoladę. Spożywają ją pod wieloma postaciami - ciast, ciastek, muffinek, lodów, czy kremów. Brownie jest typowym ciastem amerykańskim, jego odmian powstało bez liku, łączy je jedno - ma zawierać dużo czekolady. Devil's Food Cake jest jedną z jego odmian. Także ten rodzaj ciasta jest przygotowywany na wiele sposobów. Jest to rodzaj tortu, przekładany masą - czekoladową, śmietanową, ja użyłam kajmakowej. Czekolady nigdy dosyć, zatem nie dziwi fakt, że na wierzchu jest nic innego jak polewa czekoladowa. Devil's Food Cake może być przybrany owocami, które wiemy, że świetnie współgrają z czekoladą - mliny, truskawki, czy też na co ja się zdecydowałam - kiwi. Tort idealny na weekend, dla rodziny i gości. Długo zachowuje świeżość - co ma duże znaczenie, taka ilość czekolady starcza na kilka dni. A dlaczego nazywa się Devil's Food Cake? Bo kusi swoim smakiem niczym diabeł przebiegły!
Składniki:
- 120 g czekolady pełnej gorzkiej, połamanej na kosteczki
- 125 ml kwaśnej śmietany 18%
- 150 g drobnego cukru
- 300 g mąki
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 2 jajka, rozdzielone żółtka od białek
- 175 ml wody
Polewa:
- 140 g czekolady pełnej gorzkiej, połamanej na kosteczki
- 110 ml kwaśnej śmietany 18%
Dodatkowo:
- mała puszka masy kajmakowej
Przygotowanie:
- Roztop czekoladę w mikrofalówce, czy też w misce włożonej do garnka z gotującą się wodą. Wymieszaj z kwaśną śmietaną oraz drobnym cukrem.
- Przesiej mąkę do miski. Wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Przy pomocy miksera utrzyj masło na puszystą masę. Stopniowo dodawaj cukier i wbijaj po jednym żółtku. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po trochu mąki na zmianę z wodą. Połącz z masą czekoladową i białkami ubitymi na sztywną pianę.
- Wlej ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm wysmarowanej masłem i oprószoną mąką. Piecz ciasto przez 25-30 minut. Wyjmij ciasto z tortwonicy i pozostaw do wystygnięcia. Przedziel ciasto, tak aby powstały dwa blaty. Spodni blat wysmaruj masą kajmakową - ja użyłam masy czekoladowej.
- Przygotuj polewę - włóż połamaną w kosteczki czekoladę do miski i ustaw w garnku z gotującą się niewielką ilością wody. Mieszaj do roztopienia, zdejmij z ognia i wymieszaj z kwaśną śmietaną. Aby masa była lekko błyszcząca użyłam dodatkowo jednej łyżeczki żelatyny.
- Posmaruj ciasto przygotowaną polewą, wierzch ciasta możesz przybrać pokrojonymi owocami - kiwi, malinami, czy truskawkami.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Kwestia Smaku
Smacznego!
Dla takich łakomczuchów jak my, to taki tort to zabójstwo ;)
OdpowiedzUsuń