czwartek, 14 maja 2015

Łosoś teriyaki

Łosoś w sosie teriyaki

- ryba w słynnej japońskiej marynacie


Teriyaki to tak naprawdę technika kulinarna, która polega na pieczeniu lub grillowaniu mięsa i ryn w specjalnej marynacie zwanej tare. Technika ta zaliczna jest do kategorii potraw yakimono, do której zaliczają się dania z ryb, owoców morza, mięsa i drobiu, pieczone na ruszcie lub podgrzewanym węglem drzewnym grillu. O ile w samej Japonii najbardziej popularne sa rozmaite gatunki ryb przyrządzane w ten sposób, tak na Zachodzie preferowane jest mięso, szczególnie drobiowe. Sama nazwa teriyaki, pochodzi od słowa teru - czyli "błyszczeć". Nazwa powstała ze względu na efekt, jaki wywołuje cukier zawarty w marynacie, który sprawia, że mięso błyszczy pod jego wpływem. Marynata, czy też sos teryiaki składa się także z sosu sojowego, słodkiego sake - potocznie zwanego mirin. Obecnie potrawy teryiaki są powszechne dostępne w gastronomii typu fastfood - nawet w samej Japonii można dostać burgera whopper teryiaki. U nas można sie spotkać z teryiaki na przykład w sieci Subway. Postanowiłam przygotować łososia w sosie teryiaki. Potrawa wyszła dość ciekawa w smaku. Zestawiłam ją ze smażonym ryżem z warzywami, który poskromił słodycz sosu teryiaki. Jest to bez wątpienia ciekawa propozycja na dosyć szybki, lekko orientalny obiad.



Składniki na 2 porcje:
  • 2 filety z łososia (po ok. 200 g)
  • 1/4 szklanki gotowego sosu teriyaki
  • sok wyciśnięty z 1/4 cytryny
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 1/2 łyżeczki czerownej papryczki chilli, drobno posiekanej
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki ziaren białego sezamu

Przygotowanie:
  1. Umyje filety łososia i osusz papierowym ręcznikiem. W większej misce przygotuj marynatę poprzez wymieszanie sosu teriyaki, soku z cytryny, miodu, czosnku, imbiru oraz chilli. Włóż łososia do marynaty i dokładnie nią pokryj. Odstaw na około 30 minut w chłodne miejsce.
  2. Wyjmij filety z marynaty i odsącz. Marynatę wlek do rondla i gotuj przez blisko 15 minut, aby zgęstniał. Przecedź sos przez sitę, powstały płyn bez grudek wymieszaj z olejem sezamowym.
  3. W tym samym czasie na suchej patelni upraż ziarna sezamu.
  4. Ułóż łososia skórką do dołu na średnio rozgrzanej patelni grillowej. Grilluj przez około 5 minut. Następnie przełóż na drugą stronę i smaż przez kolejne 3 minuty. Mięso powinno być miękkie w środku i wilotne. 
  5. Wyłóż filety skórą do dołu na talerze. Polej ciepłym sosem teryiaki i posyp prażonym sezamem. Rybę najlepiej podawać z ryżem lub makaronem chińskim, czy też sojowym.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Kwestia smaku

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz