Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym
z warzywami
Jednym z najbardziej rozpoznawanych sosów chińskich, które kojarzą się własnie z tą kuchnią jest sos słodko-kwaśny. Nadaje on potrawie charakterystyczny smak. Chociaż powstał w Chinach, stał się szczególnie popularny w Europie i na Zachodzie. Sos przybiera postać marynaty, oryginalnie sporządza się go z wody, cukru, octu ryżowego i drobno posiekanych owoców. Stosowany jest do dań przede wszystkim mięsnych oraz do ryb. Sos słodko-kwaśny narodził się w chińskiej prowincji Hunan, jednakże sos z tego regionu nawet według samych Chińczyków nie przypomina tego sosu, jaki nazywamy słodko-kwaśnym. Zawartość octu i cukru jest bowiem niewielka, w porównaniu do proporcji do jakich przywykliśmy. Jednym z najbardziej znanych potraw chińskich jest kantońskie danie wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym. Danie latami ewaluowało i podlegało wielu zmianom. Ten rodzaj potrawy jest często serwowany w chińskich restauracjach w Stanach Zjednoczonych. Nie mogłam sobie odmówić przygotowania tego dania. Wyszło smacznie, kolorowo i było syte. W sam raz na obiad w stylu orientalnym. Danie jest proste do przygotowania i nie wymaga stosowania gotowych sosów dla osiągniecia porządanego efektu.
Składniki dla 4-5 osób:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 2 łyżka sosu hoisin
- mąka kukurydziana
- olej do smażenia w płytkim tłuszczu
- 1/2 puszki kawałków ananasa
- 2 świeże ogórki
- 2 łyżeczki oleju arachidowego
- 1 średnia cebula, pokrojona na cienkie plasterki
- 1 średnia papryka, grubo pokrojona
- 1 łodyga selera naciowego, lub ćwiartka korzenia
- 2 łyżki sosu pomidorowego
- 2 łyżki sosu sojowego, jasnego
- 1/4 szklanki octu jabłkowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej, dodatkowo
- 1/4 szklanki bulionu drobiowego
- 1 marchewka, pokrojona w słupki
- kilka grzybów mun
Przygotowanie:
- Pokrój wieprzowinę na plastry o grubości 1 centymetra. Wymieszaj mięso z sosem hoisin i obtocz w mące kukurydzianej. Rozgrzej olej w woku lub na dużej patelni i smaż polędwicę partiami w płytkim tłuszczu aż zbrązowieje. Odsącz plastry z oleju na papierowym ręczniku.
- Odcedź ananasa i odstaw sok. Ogórki przekrój wzdłuż, wydrąż łyżką i usuń nasiona, następnie pokrój w grube plastry.
- Rozgrzej olej w woku lub na patelni, smaż cebulę ciągle mieszając, do momentu aż się zeszkli. Dodaj marchew, paprykę oraz seler pokrojony w słupki, jeśli naciowy plastry oraz - smaż do momentu aż warzywa zmiękną.
- Grzyby mun zalej wrzątkiem i pokrój w cienkie paseczki.
- Dolej odstawiony sok z puszki, sos pomidorowy, sojowy, ocet oraz zmieszaną wcześniej makę kukurydzianą z dodatkiem bulionu. Całość gotuj aż sos zgęstnieje. Dołóż wieprzowinę, kawałki ananasa i ogórka. Podgrzewaj, aż składniki się wymieszają.
- Wyłóż do misek lub na talerze, możesz podawać z dodatkiem na przykład ryżu, czy makaronu ryżowego.
Przepis zaczerpnięty zmodyfikowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Chińska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz