Pieczarki z chilli i czosnkiem
- podróżując kulinarnie wśród hiszpańskich tapas
Pieczarki są najpopualarniejszymi grzybami wykorzystywanymi przede wszystkim w kuchni europejskiej. O czym warto wiedzieć - Produkcja grzybów znacząco wzrosło przez ostatnie pół wieku. W 1950 roki wynosiła około 53 tysięcy ton, kiedy 30 lat później aż 800 tysięcy ton, a na poczatku lat 90-tych produkcja wzrosła do 1,5 mln ton. Polska jest największym producentem pieczarek w Europie. O ile w naszym kraju, spożywa się grzyby różnego rodzaju, tak w reszta Europy jest mniej ufna wobec gatunków dziko rosnących. Pieczarki zdecydowanie cieszą się największym zainteresowaniem. Grzyby te nie wymagają większej obróbki termicznej, przez z ich udziałem można w krótkim czasie przygotować rozmaite potrawy. Kuchnia hiszpańska niewątpliwie jest królestwem wszelkich przystawek. Hiszpanie wiedzą jak z prostych składnikow w szybkim czasie wyczarować coś wyjątkowego. Dzisiaj prezentujemy banalnie prostą w przygotowaniu przystawkę z pieczarek z chilli i czosnkiem. Idealnie będzie pasować jako dodatek do dań mięsnych. Delikatne pieczarkie przedstawią się od ostrzejszej strony.
Składniki:
- 300-400 g pieczarek
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka masła
- 3 ząbki czosnku, wyciśniętego
- 1 mała świeża papryczka chilli, drobno posiekana
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka świeżej natki pietruszki, posiekanej
Przygotowanie:
- Oliwę i masło rozgrzej w dużym rondlu. Dodaj czosnek, chilli i pieczarki. Smaż, mieszając, przez około 5 minut lub do chwili, aż grzyby staną się miękkie.
- Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Hiszpańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz