środa, 6 maja 2015

Pieczarki z chilli czosnkiem

Pieczarki z chilli i czosnkiem

- podróżując kulinarnie wśród hiszpańskich tapas



Pieczarki są najpopualarniejszymi grzybami wykorzystywanymi przede wszystkim w kuchni europejskiej. O czym warto wiedzieć - Produkcja grzybów znacząco wzrosło przez ostatnie pół wieku. W 1950 roki wynosiła około 53 tysięcy ton, kiedy 30 lat później aż 800 tysięcy ton, a na poczatku lat 90-tych produkcja wzrosła do 1,5 mln ton. Polska jest największym producentem pieczarek w Europie. O ile w naszym kraju, spożywa się grzyby różnego rodzaju, tak w reszta Europy jest mniej ufna wobec gatunków dziko rosnących. Pieczarki zdecydowanie cieszą się największym zainteresowaniem. Grzyby te nie wymagają większej obróbki termicznej, przez z ich udziałem można w krótkim czasie przygotować rozmaite potrawy. Kuchnia hiszpańska niewątpliwie jest królestwem wszelkich przystawek. Hiszpanie wiedzą jak z prostych składnikow w szybkim czasie wyczarować coś wyjątkowego. Dzisiaj prezentujemy banalnie prostą w przygotowaniu przystawkę z pieczarek z chilli i czosnkiem. Idealnie będzie pasować jako dodatek do dań mięsnych. Delikatne pieczarkie przedstawią się od ostrzejszej strony.



Składniki:
  • 300-400 g pieczarek
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 ząbki czosnku, wyciśniętego
  • 1 mała świeża papryczka chilli, drobno posiekana
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka świeżej natki pietruszki, posiekanej

Przygotowanie:
  1. Oliwę i masło rozgrzej w dużym rondlu.  Dodaj czosnek, chilli i pieczarki. Smaż, mieszając, przez około 5 minut lub do chwili, aż grzyby staną się miękkie. 
  2. Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Hiszpańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz