Empanadas z kurczakiem i oliwkami
- pierogi po meksykańsku
Empanada stanowi rodzaj latynoskiego odpowiednika naszych pierożków. Nadziewany jest najczęściej farszem mięsnym, ale także warzywami, czy serem. Empanadas najczęściej się smaży w oleju lub piecze, a nie jak u nas - gotuje. Do przygotowania empanadas wykorzystuje się ciasto podobne do ciasta francuskiego, czy też kruchego. Latynoskie pierogi występują w wielu odmianach, w zalezności od kraju, a nawet regionu skąd pochodzą. W samej Argentynie można wyliczyć ich kilkanaście. Empanadas są popularną potrawą w Hiszpanii, ale zdecydowanie jest to jedna z najsłynniejszych potraw Ameryki Południowej. Dzisiaj na talerzach empanadas meksykańskie - z kurczakiem i zielonymi oliwkami. Nowe doznanie kulinarne jeśli chodzi o pierogi. Są bardzo smaczne, z dodatkiem sosu - słodkim chilli, czy też zwykłym jogurtem naturalnym są pyszne. Nadaja się zarówno jako przystawka, jak również w większej ilości na obiad. Ciekawa propozycja kulinarna, z którą z chęcią zwiążę się na dłużej i powtórze w innych wariantach. Świat emapanadas w końcu długi i szeroki!
Składniki:
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 liść laurowy
- 3 filety udek z kurczaka
- 1 łyżka oliwy
- 1 mała cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 2 łyżeczki sproszkowanego kminku
- 1/2 szklanki rodzynek sułtańskich
- 1/3 szklanki pokrojonych zielonych oliwek
- 2 arkusze rozwałkowanego kruchego ciasta
- 1 lekko roztrzepane jajko
Przygotowanie:
- Bulion z dodatkiem liścia laurowego doprowadź do wrzenia. Dodaj kurczaka, zmniejsz płomień i gotuj mięso pod przykryciem przez blisko 10 minut. Pozostaw mięso do wystygnięcia, następnie pokrój je na drobne kawałki. Odlej pół szklanki wywaru, resztę wylej.
- Oliwę rozgrzen na dużej patelni i smaż cebule, czosnek oraz kminek do momentu az zacznie wydzielać się wyraźny aromat. Dodaj rodzynki oraz odlany wywar. Doprowadź do wrzenia, następnie podgrzewaj na wolnym ogniu, bez przykrycia, aż płyn niemalże całkowicie wyparuje. Następnie dodaj kurczaka i oliwki.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Natłuść lekko blachę do pieczenia.
- Z ciasta wytnij kołka. Na każde z nich nałóż po łyżeczce nadzienia. Złoż je na pół i dociśnij brzegi grzbietem widelca.
- Ułóż empanadas na natłuszczonych blachach. Posmaruj po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piecz bez przykrycia przez około 25 minut, aż lekko się przyrumienią. Podawaj na przykład z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Meksykańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz