środa, 27 maja 2015

Meksykańska zupa z kurczakiem i kukurydzą

Zupa z kurczakiem i kukurydzą

- lekko pikantna, z papryczką chilli



Kukurydza oryginalnie pochodzi z Meksyku, gdzie w dalszym ciągu występuje naturalnie. W stanie naturalnym można ją także spotkać w Gwatemali i Nikaragui. Kukurydza liczy zaledwie 5 gatunków, jednakże najważniejszy i najbardziej istotny dla człowieka jest jeden - Zea mays, czyli kukurydza zwyczajna. Obecnie kukurydza uprawiana jest w wielu rejonach świata. Przygotowuje się z niej mąkę, praży lub gotuje. Jest ważnym składnikiem wykorzystywanym przy produkcji paszy dla zwierząt hodowlanych. Już Majowie doceniali kukurydzy, a według ich mitologii pierwsi ludzie zostali ulepieni przez bogów z ciasta kukurydzianego. Bardzo lubię kukurydzę, rzadko przechodzę koło niej obojętnie. Jest doskonałym dodatkiem do kanapek, sałatek, ale także zup. Tym razem postanowiłam przygotować zupę kukurydzianią, o przyjemnie pikantnym smaku, z dodatkiem kurczaka oraz cebuli, czosnku i papryczki chilli. Wszystkim bardzo smakowała. Myślałam, że starczy na dwa dni - znikła od razu, pozostało jej wspomnienie podczas zmywania naczyń. Polecam, będzie to pozycja kulinarna, która z pewnością na dłużej zadomowi się Waszym menu.



Składniki dla 4-5 osób:

  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kurkumy 
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 średnie pomidory 
  • 1 puszka kukurydzy
  • 5 szklanek bulionu drobiowego
  • świeża kolendra (do przybrania)



Przygotowanie:
  1. Pierś kurczaka pokrój na drobniejsze kawałki. Dopraw solą i obtocz je w mieszance złożonej z mąki, kurkumy i chilli w proszku. Odłóż talerz z mięsem na bok.
  2. Zagotuj bulion w średnim garnku i trzymaj go na minimalnym gazie pod przykryciem. Sparz pomidory wrzątkiem i obierz ze skóry, a miąższ zmiksuj na gładką masę.
  3. Rozgrzej rondel lub głęboką patelnię, dodaj masło, cebulę oraz pokrojoną papryczkę chilli. Smaż przez blisko 4 minuty, następnie dodaj posiekany czosnek.
  4. Zwiększ ogień i dodaj pierś kurczaka i obsmażaj przez półtorej minuty. Dodaj odcedzoną i opłukaną kukurydzę z puszki oraz pomidory. Smaż całość przez kolejną minutę. Wlej 1 szklankę buliony i gotuj przez 3 minuty.
  5. Zawartość patelni przełóż do reszty gorącego bulionu i gotuj całość przez blisko 2 minuty. Odlej 1 szklanke zupy - najlpiej bez kurczaka i zmiksuj ją na gładką masę przy pomocy blendera. Przelej ponownie do garnka i gotuj, mieszając przez około 2 minuty. Dodaj posiekaną kolendrę i wymieszaj. Zupę rozlej do misek i podawaj gorącą.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Kwestia smaku

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz