poniedziałek, 4 maja 2015

Sałatka Walencka

Ensalada Valenciana

- pomarańcze, ser machego, oliwki i awokado w jednej misce


Nie tylko Francja i Włochy mogą się pochwalić wyjątkowymi gatunkami sera. Hiszpania także produkuje wyśmienite sery, najlepszym tego przykładem jest ser manchego. Pochodzi on z równin La Manchy. Produkowany jest z mleka owczego pozyskanego z owiec gatunku machega pasących się w suchym i surowym klimacie równiny. Owce żywią się miejscowymi roślinami,  głównie ziarnami i roślinami strączkowymi. Ich hodowla podlega ścisłym i surowym standardom. To wszystko wpływa na specyficzny smak sera manchego, który jest nie do uzyskania w żadnym innym regionie. Ser manchego jest rodzajem sera twardego i dojrzewającego, charakteryzujący się niewielkiemi dziurkami. Ma delikatny kremowy smak. Jest bez wątpienia napopularniejszym serem hiszpańskim. Ser idealnie wpasowuje się w kuchnię hiszpańską. Jest składnikiem wielu rodzajów tapas, czy też stanowi dodatek do sałatek. Wykorzystałam ser manchego do sałatki walenckiej. Bardzo orzeźwiającej i smacznej. Nie spodziewałam się, że ser, awokado, cebula, oliwki i pomarańcze może stworzyć tak zgrany duet. Sałatkę polecam każdemu, kto szuka nowych smaków - z pewnością się nie zawiedzie.



Składniki dla 4 osób:
  • 2 duże pomarańcze
  • 2 średnie pomidory
  • 1 czerwona cebula, pokrojona na plasterki
  • 1/2 szklanki sera manchego, pokrojonego w kostkę
  • 1/3 szklanki czarnych oliwek, bez pestek
  • 1 dużo awokado, grubo pokrojone
Sos pomarańczowo - miętowy:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1-2 łyzki soku pomarańczowego
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 1 łyżka świeżej mięty, posiekanej


Przygotowanie:
  1. Pomarańcze obierz i pokrój na cząstki. Usuń białe błonki. Pomidory pokrój na ósemki i usuń gniazda nasienne.
  2. Umieść cząstki pomarańczy i pomidorów i wymieszaj delikatnie z pozostałymi składnikami - cebulą, serem manchego, oliwkami i awokado.
  3. Przygotuj sos pomarańczowo miętowy poprzez energiczne wymieszanie wszystkich składników ze sobą.
  4. Polej sałatkę sosem i delikarnie wymieszaj. 


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Hiszpańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz