Ensalada Valenciana
- pomarańcze, ser machego, oliwki i awokado w jednej misce
Nie tylko Francja i Włochy mogą się pochwalić wyjątkowymi gatunkami sera. Hiszpania także produkuje wyśmienite sery, najlepszym tego przykładem jest ser manchego. Pochodzi on z równin La Manchy. Produkowany jest z mleka owczego pozyskanego z owiec gatunku machega pasących się w suchym i surowym klimacie równiny. Owce żywią się miejscowymi roślinami, głównie ziarnami i roślinami strączkowymi. Ich hodowla podlega ścisłym i surowym standardom. To wszystko wpływa na specyficzny smak sera manchego, który jest nie do uzyskania w żadnym innym regionie. Ser manchego jest rodzajem sera twardego i dojrzewającego, charakteryzujący się niewielkiemi dziurkami. Ma delikatny kremowy smak. Jest bez wątpienia napopularniejszym serem hiszpańskim. Ser idealnie wpasowuje się w kuchnię hiszpańską. Jest składnikiem wielu rodzajów tapas, czy też stanowi dodatek do sałatek. Wykorzystałam ser manchego do sałatki walenckiej. Bardzo orzeźwiającej i smacznej. Nie spodziewałam się, że ser, awokado, cebula, oliwki i pomarańcze może stworzyć tak zgrany duet. Sałatkę polecam każdemu, kto szuka nowych smaków - z pewnością się nie zawiedzie.
Składniki dla 4 osób:
- 2 duże pomarańcze
- 2 średnie pomidory
- 1 czerwona cebula, pokrojona na plasterki
- 1/2 szklanki sera manchego, pokrojonego w kostkę
- 1/3 szklanki czarnych oliwek, bez pestek
- 1 dużo awokado, grubo pokrojone
Sos pomarańczowo - miętowy:
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 1-2 łyzki soku pomarańczowego
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 1 łyżka świeżej mięty, posiekanej
Przygotowanie:
- Pomarańcze obierz i pokrój na cząstki. Usuń białe błonki. Pomidory pokrój na ósemki i usuń gniazda nasienne.
- Umieść cząstki pomarańczy i pomidorów i wymieszaj delikatnie z pozostałymi składnikami - cebulą, serem manchego, oliwkami i awokado.
- Przygotuj sos pomarańczowo miętowy poprzez energiczne wymieszanie wszystkich składników ze sobą.
- Polej sałatkę sosem i delikarnie wymieszaj.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Hiszpańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz