Zupa marchewkowa
- w postaci kremu
Zupy w postaci kremu to domena iście francuska. W Polsce przyzwyczajeni jesteśmy do zup treściwych, gdzie składniki są drobno pokrojone. W przypadku zupy-kremu rozpoznanie składników zupy pozostaje ciekawą zagadką dla smakujących. Według Francuzów są one po prostu eleganckie. Rzeczywiście, potrafią zauroczyć swoim wyglądem, wystarczy niewiele, aby zrobiły odpowiednie wrażenie. Diabeł tkwi w szczegółach, a piękno w prostocie. To, co osobiście uwielbiam w zupach typu krem, to prędkość i łatwość ich wykonania. Od jakiegoś czasu chodziła za mna zupa marchewkowa, bardzo popularna we Francji. Jak głosi legenda zupa zasłynęła za sprawą bitwy pod Crécy między Brytyjczykami i Francuzami w XIV wieku, inaczej zwaną wojną stuletnią. Rocznica zwycięstwa bitwy poprzez Anglików celebrowana była wtedy między innymi poprzez smakowanie zupy marchewkowej. Ciekawe, zważywszy, że zupa jednak jest pochodzenia francuskiego. Krem z marchwek idealnie zadowoli nie tylko dorosłe podniebienia, ale także i te najmłodsze. Zupa marchewkowa, to potrawa, którą od dawna chciałam przygotować - warto było czekać. Jest wyśmienita.
Składniki dla 4 osób:
- 4 szklanki buliony drobiowego (1l)
- 5 marchewek
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 2 cm korzenia imbiru
- 1 cebula, drobno poszatkowana
- 1 ząbek czosnku, pokrojony drobno
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka liści kolendry (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- sól, do smaku
Przygotowanie:
- W garnku rozpuść masło i podsmaż cebulę, z czosnkiem i imbirem do momentu uzyskania wyraźnego aromatu.
- Poszatkuj marchew i ziemniaki w drobną kostkę, Wrzuć do garnka i duś całość przez około 5-7 minut.
- Zalej całość bulionem i gotuj całość na otwartym ogniu przez około 25 minut. Dodaj kolendrę i wymieszaj.
- Przy pomocy blendera zmiksuj całość na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze przez chwilę i rozlej gotowy krem do misek. Możesz przybrac zupę liśćmi świeżej kolendry, pietruszki, czy mięty.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz