poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Pork tacos

Pork tacos

-  tortille z wieprzowym nadzieniem


Aby opowiedzieć historię tortilli należy sięgnąc czasów Cywilizacji Majów. Powstała w czasach starożytnych, jako pomysł zaspokojenia głodu wśród chłopów. Kukurydza jest szeroko dostępnym warzywem po dziś dzień w Ameryce środkowej. Nie dziwi więc fakt, że Aztekowie tworzyli z kukurydzy mąkę, a z niej kukurydziane placki, które dzisiaj powszechnie znamy pod nazwą tortilli. Ten rodzaj płaskiego placka jest różnej wielkości, zazwyczaj mieści się w granicach od 6 do 30 centymetrów. Obecnie, często spotać możemy się z tortillami z mąki nie kukurydzianej, a pszennej. Stosowana jest powszechnie jako pieczywo, a szczególnie jako baza do wielu znanych na całym świecie potraw - jak burrito, chilli con carne, czy rozmaite tacos. Kuchnia meksykańska słynie z potraw z mięsa wołowego, burrito i chilli con carne to najlepsze przykłady. Niemniej jednak, nie jest to jedyne mięso jakie na jakim meksykańscy kucharze się znają. Dzisiaj na talerze poszły zawijane tortille z aromatycznym mięsem wieprzowym i niezastąpionym serem cheddar. Potrawa świetna na obiad. Z pewnością usatysfakcjonuje głodne podniebienie.


Składniki dla 4 osób:
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula, poszatkowana
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki sproszkowanego kuminu
  • 2 łyżeczki suchego oregano
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • 12 małych tortilli *
  • 1/2 szklanki startego sera cheddar
  • dwa liście sałaty, poszatkowane
  • 1 średniej wielkości pomidor, drobnko pokrojony
  • 1 awokado, obrane i pokrojone
  • śmietana do podania

Przygotowanie:
  1. Na średnim ogniu podgrzej 1 łyżkę oliwy na dużej patelni. Dodaj poszatkowaną cebulę, czosnek. Smaż do momentu aż cebula zmięknie - ok. 5 minut. Dodaj paprykę, kumin, oregano oraz cynamon. Smaż przez 1 minutę lub do chwili, kiedy zacznie wydobywać się wyraźny aromat.
  2. Dodaj mięso wieprzowe i mieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. Smaż do momentu aż mięso zmieni kolor i lekko się przyrumieni. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Na placki tortilli wyłóż równomiernie mięso oraz ser. Na oczyszczoną patelnie podgrzej resztę oliwy i wyłóż zawinięte tortille. Podgrzej tortille tak aby stały się zarumienione i chrupiące. 
  4. Poszatkowaną sałatę, cebulę, awokado i pomidora wymieszaj w misce. Rozdziel na cztery porcje.
  5. Podawaj ciepłe tortille z przygotowaną salsą oraz śmietaną.

Uwagi:
  • Zamiast małych tortilli, użyłam większych, Wszytskie świeże warzywa dodałam do środka tortilli. 



Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Taste.com.au

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Uwielbiam tortille :-) Masz w przepisie małą literówkę: w składnikach, przy kminie rzymskim ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki ;) poprawione! Gdy się człowiek spieszy to... babole się rodzą ;)

      Usuń