środa, 5 sierpnia 2015

Szarlotka po polsku

Szarlotka

- po polsku, czyli jabłecznik


Jakiś czas temu przybył do nas gość z dalekiej Szkocji. Jako dobra pani domu postanowiłam ugościć go tradycyjnym ciastem. I tu powstał pewien problem. Makowiec w lecie to jakoś tak średnio mi pasował, mimo, że ciasto bardzo dobre, podobnie sprawa miała się z mazurkiem.  Po namyśle wybór padł na szarlotkę z magicznej księgi przepisanej od mamy, czyli jak mnie intuicja nie myli prawdopodobnie od prababci. Niby ciasto z jabłkami jest znane wszędzie, ale co nasze to nasze. Gość był zachwycony podobnie jak domownicy. Szarlotka może być podawana na ciepło tuż po wyjęciu z piekarnika, wtedy najlepiej smakuje  w parze z lodami.





Składniki:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3/4 margaryny
  • 1 szklanka śmietany 18%
Jabłka:
  • 75 dkg jabłek
  • 2 łyzki cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
  1.  Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jaja i śmietanę mieszamy.
  2. Na koniec dosypujemy suche składniki i zagniatamy do powstania jednolitej masy. Owijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
  3. Jabłka ucieramy na tarce z drobnymi oczkami. Mieszamy z resztą składników na farsz.
  4. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub jak ktoś woli tradycyjnie posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
  5. Na ciasto nakładamy równomiernie masę jabłkową.
  6. Przykrywamy pozostałym ciastem. Można rozwałkować na gładko, podrzeć w palcach lub zrobić paski.
  7. Smarujemy rozmieszanym jajkiem, a w przypadku 1 opcji nakłuwamy widelcem.
  8. Pieczemy +/- 50 minut w temperaturze 170 stopni.
Smacznego!

1 komentarz: