piątek, 18 grudnia 2015

Grecka baklava

Grecka Baklava

- nieziemsko słodka rozkosz dla podniebienia



Grecy swoje zamiłowanie do bardzo słodkich deserów otrzymali w spuściźnie po tureckim okupancie. Ponadto, Attyka słynęła ze swoich miodów już w okresie starożytności. Dzisiejsze ciasta i ciasteczka greckie mają widocznie wschodni charakter za sprawą użytych migdałów, orzechów, rodzynek i pistacji, czy też orzeszków piniowych, jak również owoców kandyzowanych. Bakława jest najbardziej znanym na świecie ciastem greckim. Klasycznie deser przygotowywany jest z ciasta filo, które podobno pochodzi oryginalnie z Persji. Kiedyś greckie gospodynie wyrabiały je samodzielnie, teraz jest to coraz rzadszą praktyką. Płaty ciasto filo, posmarowane uprzednio masłem przekładane są masa orzechowo-miodową lub też migdałowo-miodową. Ciasto pokrojone na kwadraty po upieczeniu polewane jest gęstym syropem z dodatkiem cytryny, wody różanej, niekiedy pomarańczowej. Nadaje to całości bardzo miły aromat. Baklava jest niebywale słodkim deserem, dlatego spokojnie można ją spożywać aż do dziesięciu dni od przygotowania w mniejszych porcjach. Do takiego typu deseru idealnie będzie pasowała mocna kawa, czy też czarna herbata, której raczej nie trzeba już słodzić. Przepis przygotowany został przez męskie ręce mojego zaprzyjaźnionego sąsiada. Mężczyźni potrafią świetnie odnaleźć się w cukiernictwie - baklava wyszła znakomicie i tylko utwierdziła mnie w tym przekonaniu. 



Składniki:
  • 75 g drobno posiekanych migdałów
  • 375 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 kg ciasta filo
  • 1/2 szklanki tartej bułki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • skórka otarta z 2 cytryn

Syrop:
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka miodu
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka wody różanej lub esencji waniliowej
  • sok i skórka otarta z jednej cytryny
Dodatkowo:

  • posiekane pistacje
  • posiekane orzechy włoskie


Przygotowanie:
  1. W misce wymieszaj posiekane migdały, orzechy włoskie, bułkę tartą, cynamon oraz cukier. Rozpuść masło i wymieszaj z połowa szklanki oleju rzepakowego.
  2. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczena i ułóż na blasze cztery arkusze ciasta filo. Posmaruj go masłem wymieszanym z olejem. W ten sam sposób postą z trzema kolejnymi płatami ciasta. Posyp wierzch mieszanką orzechową - postępuj w ten sam sposób do momentu wykorzystania całej mieszanki orzechowej. Na koniec wyłóż ponownie 4 płaty ciasta filo, pamiętając, że każdy płat musi być posmarowany mieszanką masła i oleju.
  3. Ostatni wierzchni płat ciasta posmaruj masłem wymieszanym z jedną łyżką ciepłej wody. Potnij ciasto po skosie na kształt rombów i piecz w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.
  4. Przygotuj syrop do baklawy: Gotuj wodę z cukrem i sokiem z cytryny przez blisko 8 minut. Następnie dodaj miód i trzymaj na ogniu przez kolejne dwie minuty. Odstaw z ognia i dodaj wodę różaną lub ekstrakt z wanilii.
  5. Przygotowany syrop zalej już ostygniętą baklawę. Odstaw baklawę na przynajmniej 4-5 godzin przed podaniem. Oprósz z wierzchu siekanymi orzechami włoski oraz pistacjowymi.
Autor: Paniczysko

Przepis zaczarpnięty-zmodyfikowany z Greek recipes

Smacznego!

1 komentarz: