czwartek, 9 października 2014

Naleśniki z dynią

Pumpkin pancakes

- smacznie, zdrowo i prosto -


Dynie - królowe jesieni, o pięknym pomarańczowym kolorze w ciepłym odcieniu kuszą i zachwycają. O zaletach dyni pisałyśmy już nie raz. Kiedy wyjmiemy już najbogatsze w witaminy i składniki odżywcze pestki dyni, należy rozprawić się z miąższem. Dynie ze względu na swój słodki miąższ, który staje się miękki pod wpływem ciepła, jest niekiedy wyzwaniem w kuchni. W Polsce nie ma rozpowszechnionej tradycji gotowania na bazie dyni. Coraz częściej wykonuje się z nich, jakby nie było atrakcyjne lampiony, ale miąższ z powodu braku pomysłu na jego wykorzystanie - wyrzuca. Zatem, zanim czas złotych lampionów z dyni nadejdzie warto pomyśleć nad wykorzystaniem miąższu warzywa. Dziś przedstawiamy wersję neutralną - placki na cieście dyniowym. Nadają się świetnie dla dużych jak i małych smakoszy. Pierwsze próby wykazały, że dodanie przypraw wzbogaci walory smakowe. Młodzież doceniła także formę, w jakiej przygotowałam pancakesy z dyni - patelnia była w kształcie świnki. Naleśniki znikały jak świeże bułeczki. Sezon na dynię właśnie trwa - nie bójmy się go wykorzystać... Smacznego!



Składniki:
  • 150 g mąki
  • 300 ml mleka
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 150 g dyni 


Przygotowanie:
  1. W misce mieszamy wszystkie składniki na gładką masę.
  2. Dynię obieramy, wydrążamy pestki i ścieramy na tarce z grubymi oczkami.
  3. Dynię łączymy z ciastem, doprawiamy do smaku.
  4. Na patelni podgrzewamy trochę masła. Wylewamy ciasto - w zależności od fantazji na małe placuszki lub spore naleśniki. Smażymy z obu stron do zrumienienia.

Uwagi:

  • Użyłam pół małej dyni na podwojoną ilość ciasta. Starczyło na dwa dni dla trzech osób.



Dynia na słodko i słono   Naleśniki na 100 sposobów

Smacznego!

5 komentarzy: