Tacos z wołowina i fasolą
- obiad zamknięty w muszlach taco
Tacos stanowi jedno z popularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Potrawa przygotowywana jest z cienkiej tortilli wykonanej z mąki kukurydzianej, napełnionej farszem i złożonej na pół. Nadzienie można komponować dowolnie - z fasoli czerwonej lub czarnej, mielonego mięsa wołowego, cebuli, czosnku, pomidorów i przypraw, koniecznie chilli, a także kukurydzy. Tacos w smaku bardzo przypomina burrito, znacząca jest tu wielkość i skład tortilli, w przypadku burrito jest ona znacznie większa i wykonana z mąki pszennej. Tacos w restauracjach pełni rolę przystawki, często podawana jest z dodatkiem salsy - guacamole, a w naszym przypadku salsa cruda. Tacos stanowi najpopularniejszą przekąskę w Meksyku. Często w samych barach dostaje się na tacy zestaw składników, a konsumujący samodzielnie komponuje swoje ulubione taco. Obecnie można zakupić gotowe muszle taco - które są suche i sztywne, łatwo wypełnia się je farszem, jednakże zdecydowanie wole tacos z miękkiej i elastycznej tortilli. 
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
 - 400 g mielonej wołowiny
 - 1 łyżeczka sproszkowanego kminku
 - 2 x 300 g czerwonej fasoli z puszki, odcedzonej i opłukanej
 - 1/3 szklanki koncentratu pomidorowego
 - 1 szklanka wody
 - 2 grubo pokrojone średnie pomidory
 - 8 muszli taco
 - 1/2 główki drobno poszatkowanej sałaty lodowej
 
Salsa cruda:
- 1 pozbawiony pestek, drobno posiekany ogórek libański
 - 1 drobno posiekana mała czerwona cebula
 - 2 pozbawione pestek, drobno posiekane pomidory
 - 2 łyżeczki łagodnego sosu chilli
 
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej olej i na niej smaż czosnek z wołowiną, aż mięso się przyrumieni. Dodaj chilli, kminek, fasolę oraz koncentrat pomidorowy, Wymieszaj dokładnie całość, następnie dodaj wodę i pomidory. Duś na małym ogniu przez około 15 minut, aż całość zgęstnieje.
 - Przygotuj salsa cruda poprzez energiczne wymieszanie składników ze sobą.
 - Wypełnij muszle farszem, na nie nałóż poszatkowaną sałatę lodową i polej salsą. Podawaj od razu.
 
oj musi być pyszne! nigdy nie jadłam, mimo, że to takie popularne danie!
OdpowiedzUsuń