Tort Berry & White
- ciasto z musem z białek czekolady przekładane malinami
Współczesna kuchnia amerykańska ma wyjątkowy smak. W szczególności, jeśli chodzi o słodycze. W tym aspekcie Amerykanie łączą wszystko co najlepsze z różnych części świata. Połączenie białej czekolady i malin jest niezwykle miłym doznaniem dla podniebienia. Kiedy myślisz, że po trzech tabliczkach białej czekolady dotkniesz górnej granicy słodkiego smaku, na ratunek przybywają kwaśny smak malin. To połączenie pochłonie bez reszty, można się z nim przyjemnie zagubić. W sobotę dołączyłam do grona osób wieku średniego. W poszukiwaniu pomysłu na ciekawy tort trafiłam na ciasto z musem z białej czekolady z dodatkiem malin o dźwięcznie brzmiącej nazwie Berry & White. Grzechem byłoby nie spróbować. Strzał w dziesiątkę.
Składniki:
- gotowe biszkoptowe blaty do ciasta
- 500 g mrożonych lub świeżych malin
- 300 g białej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny
- 750 ml śmietanki kremówki 36% lub 30% (w tym 350 ml dobrze schłodzonej)
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- okruszki z biszkoptu lub pokruszone herbatniki
- 3 maliny do położenia na wierzch
Przygotowanie:
- Przygotuj mus z białej czekolady. Żelatynę wymieszaj z 2 łyżkami wody. Odstaw do namoczenia na 15 minut.
- Czekoladę połam i roztop - najłatwiej będzie to wykonać w mikrofalówce. 400 ml śmietanki zagotuj w rondelku, następnie odstaw z ognia. 350 ml pozostałej śmietanki wstaw do zamrażarki do szybkiego schłodzenia.
- Namoczoną żelatynę podgrzej na małym ogniu aż całkowicie się rozpuści. Dodaj ją do zagotowanej śmietanki, wcześniej hartując ją w 4 łyżkach śmietanki. Dokładnie wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
- Dodaj roztopioną czekoladę wlewając ją bezpośrednio do miski ze śmietanką. Wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Dokładnie ostudź, mieszając zawartość miski od czasu do czasu. Wstaw do lodówki w celu schłodzenia.
- Wyjmij śmietankę z zamrażarnika i ubij na sztywno. Dodaj ją do ostudzonej masy z białej czekolady i delikatnie wymieszaj szpatułką. Przygotowany mus podziel na 4 części, odejmując po 2 łyżki na bok tortu.
- Pierwszy blat ciasta wyłóż równomiernie połową przygotowanych malin. Przykryj je porcją musu czekoladowego. Połóż drugi blat i powtórz czynność. Nałóż ostatni blat i posmaruj tort z każdej strony pozostałym musem. Wierzch tortu posyp wiórkami kokosowymi, boki okruszkami z biszkoptu lub herbatnikami. Przybierz malinami.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Kwestia Smaku
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz