niedziela, 1 lutego 2015

Ryba w pikantnym mleczku kokosowym

Ryba w pikantnym mleczku kokosowym

- delikatny wygląd, ostry smak



Trudno sobie wyobrazić kuchnię tajską bez zupełnego użycia mleczka kokosowego. Znaczna ilość potraw przestałaby istnieć - szczególnie charakterystyczne dla kuchni tajskiej - dania typu curry. Mleczko kokosowe otrzymuje się poprzez zalanie gorącą wodą miąższu lub rozdrobnionej kopry i odciśnięcie przez gazę. W ten sposób otrzymuje się aromatyczny, gęsty biały płyn i mleczno-kokosowym smaku. Mleczko kokosowe jest popularnym składnikiem spożywczym w kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej, ale szczególnie dużo używa się go w Tajlandii. W Polsce, mleczko kokosowe możemy spotkać w postaci zapuszkowanej lub w proszku. Warto spróbować przygotować go samodzielnie, jeśli w nasze ręce trafi kokos i nie będziemy mieć większego pomysłu na jego zużycie. Inne kraje, które bardzo chętnie stosują mleczko kokosowe w swoich kuchnia to Kambodża, Filipiny, Indonezja, Malezja, Singapur, Sri Lanka, Wietnam, Południowe Chiny, ale także Brazylia, Karaiby, czy Wyspy Polinezji. W kuchni tajskie mleczko kokosowe przede wszystkim łaczy się z daniami typu curry. Postanowiłam przygotować rybę w pikantnym mleczku kokosowym, po raz pierwszy bez użycia gotowej tajskiej pasty. Ostrości potrawy dodała papryczka chilli, piękny ciepły złoty kolor - kurkuma. Ryba wyszła mocno pikantna, idealna dla tych, co smaku chwilowo nie czują - podobnie jak ja -przeziębionych. Szybko stawia na nogi!




Składniki dla 3-4 osób:
  • 2 łyżeczki oleju arachidowego
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy
  • 1 świeża papryczka chilli, drobno pokrojona
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 duża puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 1 łodyga świeżej trawy cytrynowej, pocięta na kawałki po 2 cm
  • 4 filety białej ryby o zwartym mięsie (800 g)
  • 2 młode cebulki, cienko pokrojone (mogą być dymki)
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • kilka plasterków czerwonej słodkiej papryki (do przybrania)



Przygotowanie:
  1. Rozgrzej olej na głebokiej dużej patelni. Wrzuć na rozgrzany olej czosnek, imbbir, kurkumę i chilli. Kiedy zapach stanie się wyraźny. Dolej mleczko kokosowe, dodaj trawę cytrynową, cukier i doprowadź do wrzenia.
  2. Dodaj rybę i zmniejsz płomień. Gotuj przez około 8 minut. Usuń kawałki trawy cytrynowej.
  3. Przy pomocy łopatki wyjmij ostrożnie rybę z patelni, ułóż w misce pod przykryciem, żeby nie wystygła. Doprawadź sos do wrzenia i gotuj przez kolejne 5 minut. Zdejmij naczynie z ognia, dolej sos rybny oraz cebulę. Polej rybę w misce sosem, przybierz słodką papryką oraz dymką. Podawaj danie gorące.



Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Tajska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz