poniedziałek, 16 lutego 2015

Utopenec - czeska zakąska do piwa

Utopenec 

- serdelki w marynacie


Utopenec stanowi popularną zakąskę do piwa wśród Czechów. Nazwa oznacza dosłownie topielca i nawiązuje do zatopionych kiełbasek w marynacie. Czesi wykorzystują specjalny rodzaj kiełbasy z większą ilością słoniny - špekáčky. Ze względu, że ten rodzaj kiełbasy nie jest powszechnie dostępny u nas, można się spotkać utopence przygotowane z serdelków, czy też parówek, taką formę wybrałam i ja.  Kiełbasę powinno się przekroić wzdłuż i zalać przygotowaną wcześniej i ostudzoną marynatą.  Popularnymi dodatkami do utopenca jest cebula, papryka, chilli, czy ogórek. Przygotowany słoik stawiany jest w chłodnym miejscu, na przykład przy oknie, czy w spiżarni. Utopenec spożywa się na zimno z chlebem, w akompaniamencie równie zimnego czeskiego piwa.



Składniki:
  • 200 g małych parówek lub serdelków
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w piórka
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 1 korniszon, pokrojony w plasterki
  • 1/3 czerwonej papryki, pokrojone w cienkie paseczki
  • 1/2 marchewki, pokrojona w cienkie talarki
  • 1 szklanka wody
  • 1/3 szklanki octu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu - może być kolorowy


Przygotowanie:

  1. Parówki lub serdelki nakrój wzdłuż. Włóż do przygotowanych słoików. Wsadź równomiernie pokrojone warzywa: cebulę, paprykę, czosnek, korniszona. Jeśli parówki są odpowiednio duże w nacięcia włóż odrobinę powyższych warzyw. 
  2. Przygotuj marynatę. Rozcieńcz ocet 10% w wodzie w stosunku 1:3, czyli na jedną szklankę wody, 1/3 szklanki octu. Jeżeli wolisz łagodniejsza zalewę, zastosuj ocet o mniejszym stężeniu. 
  3. Do wody z octem dodaj przyprawy: pieprz, sól, cukier, paprykę, zielę angielskie oraz liście laurowe. Gotuj przez blisko 10 minut. Następnie garnek z zalewą pozostaw do przestudzenia.
  4. Kiedy marynata osiągnie temperaturę lekko ciepłą, czy bliską pokojowej przelej ją do słoika z parówkami i warzywami. Zakręć słoiki i przechowuj w chłodnym miejscu przez przynajmniej 3 dni. Póżniej możesz przełożyć je do lodówki na najwyższą półkę.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz