poniedziałek, 9 lutego 2015

Fritole

Fritole

Weneckie pączki


Karnawał nie może obejść się bez słodkości smażonych w tłuszczu. Na nasz polski tłusty czwartek proponujemy dziś pączki prosto z Wenecji. Kiedy powstały pierwsze Fritolero tego nie wie nikt. Za to wiadomo, że przepis na ich renesansową wersję jest przechowywany w Museo Correr w Wenecji. Niestety tradycja smażenia pączków na placu św Marka zanikła w XIX wieku. Nie znaczy to że nikt już ich teraz nie robi. W dawnych czasach każda rodzina/cech miała swój pomysł na doprawienie receptury. Były więc orzeszki piniowe, kandyzowana skorka cydrowa czy rodzynki. Do smażenia używało się oleju arachidowego lub smalcu. Myślę że obecnie w zaciszach domu powstaje wiele smacznych wersji mini pączków.



Składniki:
  • 400-500 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 10 g drożdży świeżych
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 50 g rodzynek
  • 2 kostki smalcu

Przygotowanie:
  1. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 10 minut. Następnie odsączamy z wody.
  2. Mąkę, sól, cukier, jajko,rodzynki i drożdże mieszamy w misce. 
  3. Dodajemy po trochu mleka i zagniatamy na jednolitą masę.Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 h.
  4. W garnku podgrzewamy smalec. Nabieramy łyżką ciasto i za pomocą drugiej wkładamy do oleju.
  5. Smażymy z obu stron, odsączamy na papierowym ręczniku.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz