Fritole
Weneckie pączki
Karnawał nie może obejść się bez słodkości smażonych w tłuszczu. Na nasz polski tłusty czwartek proponujemy dziś pączki prosto z Wenecji. Kiedy powstały pierwsze Fritolero tego nie wie nikt. Za to wiadomo, że przepis na ich renesansową wersję jest przechowywany w Museo Correr w Wenecji. Niestety tradycja smażenia pączków na placu św Marka zanikła w XIX wieku. Nie znaczy to że nikt już ich teraz nie robi. W dawnych czasach każda rodzina/cech miała swój pomysł na doprawienie receptury. Były więc orzeszki piniowe, kandyzowana skorka cydrowa czy rodzynki. Do smażenia używało się oleju arachidowego lub smalcu. Myślę że obecnie w zaciszach domu powstaje wiele smacznych wersji mini pączków.
Składniki:
- 400-500 g mąki
- 200 ml mleka
- 60 g cukru
- 10 g drożdży świeżych
- 1 jajko
- szczypta soli
- 50 g rodzynek
- 2 kostki smalcu
Przygotowanie:
- Rodzynki zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 10 minut. Następnie odsączamy z wody.
- Mąkę, sól, cukier, jajko,rodzynki i drożdże mieszamy w misce.
- Dodajemy po trochu mleka i zagniatamy na jednolitą masę.Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 h.
- W garnku podgrzewamy smalec. Nabieramy łyżką ciasto i za pomocą drugiej wkładamy do oleju.
- Smażymy z obu stron, odsączamy na papierowym ręczniku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz