Tort z jagodami
- piętrowa słodycz
Tort powstał na bazie angielskiego Victoria sponge cake. Ta odmiana sponge cake została stworzona na cześć królowej Victorii i na wyspach Brytyjskich jest bardzo popularna. Dwa blaty przełożone są kremem i przeważnie podawane z owocami np. malinami do herbatki o piątej. Ciasto jest miękkie i podobno zawsze wychodzi. U nas Victoria jest w wersji czekoladowej. Jedna uwaga: za tort należy zabrać się dwa dni przed podaniem. Tort powstał z okazji sezonu na urodziny. Bo cóż kiedy w odstępie kilku dni w lutym w rodzinie obchodzimy imieniny, urodziny razy dwa. Tort piętrowy w sam raz na tyle okazji. Tak więc najlepszego Pani Matce i Mżonkowi.
PS Dziecko też dzielnie jadło i jej smakowało.
Składniki:
większy blat (23 cm)
- 280 g mąki (5 łyżek mąki zamienić na 6 kakao)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1700 g masła
- 120 g cukru
- 5 jajek
- 170 g mąki (3 łyżki mąki zamienić na 4 kakao)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 280 g masła
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 500 g serka mascarpone
- 900 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji z wanilii
+
- 2 opakowania galaretek owoce leśne
- 500 g jagód
Przygotowanie:
- Cukier ucieramy z masłem. Dodajemy po jednym jajku ciągle mieszając. Na koniec dosypujemy suche składniki i mieszamy. Pieczemy w 170 stopniach przez 40 minut. Oba blaty robimy się tak samo.
- Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 zalecanej wody. Odstawiamy do stężenia. Następnie kroimy w kostkę.
- Krem: serek mascarpone z kremówką ubijamy na sztywny krem. (uwaga by nie zrobić sobie masła). Pod sam koniec dodajemy cukier puder.
- Większy i mniejszy blat przekrawamy na pół.
- Składamy tort: większy blat kładziemy na paterze i smarujemy kremem. Na niego wysypujemy 1/2 galaretki i jagód. Wyrównujemy kremem i nakładamy drugi duży blat.
- Pierwszy mały blat smarujemy od spodu kremem i przyklejamy do dużego.
- Na wierzch nakładamy sporo kremu sypiemy resztę galaretki i jagody. Znowu krem i wyrównujemy.
- Na wierzch nakładamy ostatni blat. Wierzch i boki smarujemy kremem.
- Całość wstawiamy na noc do lodówki.
- Tort dekorujemy czekoladą lub jagodami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz