niedziela, 8 lutego 2015

Tort z jagodami

Tort z jagodami

- piętrowa słodycz


Tort powstał na bazie angielskiego Victoria sponge cake. Ta odmiana sponge cake została stworzona na cześć królowej Victorii i na wyspach Brytyjskich jest bardzo popularna. Dwa blaty przełożone są kremem i przeważnie podawane z owocami np. malinami do herbatki o piątej. Ciasto jest miękkie i podobno zawsze wychodzi. U nas Victoria jest w wersji czekoladowej. Jedna uwaga: za tort należy zabrać się dwa dni przed podaniem. Tort powstał z okazji sezonu na urodziny. Bo cóż kiedy w odstępie kilku dni w lutym w rodzinie obchodzimy imieniny, urodziny razy dwa. Tort piętrowy w sam raz na tyle okazji. Tak więc najlepszego Pani Matce i Mżonkowi. 

PS Dziecko też dzielnie jadło i jej smakowało.


Składniki:
większy blat (23 cm)
  • 280 g mąki (5 łyżek mąki zamienić na 6 kakao)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1700 g masła
  • 120 g cukru
  • 5 jajek
mniejszy blat (18 cm)
  • 170 g mąki (3 łyżki mąki zamienić na 4 kakao)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 280 g masła
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
krem waniliowy
  • 500 g serka mascarpone
  • 900 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji z wanilii
    +
  • 2 opakowania galaretek owoce leśne
  • 500 g jagód

Przygotowanie:
  1. Cukier ucieramy z masłem. Dodajemy po jednym jajku ciągle mieszając. Na koniec dosypujemy suche składniki i mieszamy. Pieczemy w 170 stopniach przez 40 minut. Oba blaty robimy się tak samo.
  2. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 zalecanej wody. Odstawiamy do stężenia. Następnie kroimy w kostkę.
  3. Krem: serek mascarpone z kremówką ubijamy na sztywny krem. (uwaga by nie zrobić sobie masła). Pod sam koniec dodajemy cukier puder.
  4. Większy i mniejszy blat przekrawamy na pół.
  5. Składamy tort: większy blat kładziemy na paterze i smarujemy kremem. Na niego wysypujemy   1/2 galaretki i jagód. Wyrównujemy kremem i nakładamy drugi duży blat. 
  6. Pierwszy mały blat smarujemy od spodu kremem i przyklejamy do dużego.
  7. Na wierzch nakładamy sporo kremu sypiemy resztę galaretki i jagody. Znowu krem i wyrównujemy.
  8. Na wierzch nakładamy ostatni blat. Wierzch i boki smarujemy kremem.
  9. Całość wstawiamy na noc do lodówki.
  10. Tort dekorujemy czekoladą lub jagodami.


Przepis zmodyfikowany pochodzi ze strony Moje Wypieki

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz