Salsa z czarnej fasoli
- meksykańska chrupka salsa
Salsa niejedno ma imię. Bynajmniej chodzi w tym przypadku o taniec. Nazwa tej meksykańskiej potrawy oznacza sos, jednakże czasami salsa w ogóle sosu nie przypomina. Wyróżnia się kilka podstawowych rodzajów salsy: roja, czyli czerwona powstała na bazie gotowanych warzyw, cruda - przygotowywana jest z warzyw surowych, verde, inaczej zielona - zawierająca owoce miechunki, które w Meksyku nazywane są zielonymi pomidorkami, brava "dzika" - z sosem tabasco i majonezem, a także guacamole, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Nasza potrawę można zaliczyć do salsa cruda - poza fasolą, warzywa są świeże. Jest to danie niezwykle rześkie w smaku i chrupkie, świetnie będzie się komponować z grillowanym kurczakiem.
Składniki:
- 1/3 szklanki suszonej, ugotowanej czarnej fasoli
- 1/2 średniej czerwonej papryki, usmażone i obrane ze skórki, pokrojone w paseczki
- 1 mała puszka słodkiej kukurydzy
- 1/2 małej czerwonej cebuli, posiekanej
- 1 mała drobno posiekana papryczka chilli
- 1/3 szklanki liści świeżej kolendry
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
- Wsyp fasolę do miski i zalej wodą. Odstaw na noc do namoczenia. Odcedź.
- Włóż fasolę do średniego garnka z wrzącą wodą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia, aż fasola zmięknie. Odcedź.
- Wymieszaj w dużej misce fasolę z resztą składników. Podawaj od razu.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Meksykańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Salsa nie jedno ma imię i nie jeden smak na to wychodzi, ta musi smakować wybornie.
OdpowiedzUsuńPapryki do tej pory nie obierałam ze skórki, no ale wciąż się czegoś uczę.
Przepis już mnie urzekł.
Serdeczności ;)