środa, 11 lutego 2015

Donuty z pieca

Donuty z pieca

-pączki bez tłuszczu-


Donuty czy też doughnut to ciastka najbardziej znane z dziurki. Kojarzone też z marką Dunkin Donut. Jest klika teorii kiedy i jak powstały donuty. Niektórzy twierdzą, że historia ciastek sięga XIX wieku do północnej ameryki i duńskich osadników. Inne że ich receptura pojawiła się po raz pierwszy w Angielskiej  książce kucharskiej z 1803.  Jest też teoria iż autorem receptury był Amerykanin Hanson Gregory około 1847 roku. Nie wiadomo co jest prawdą jednak dwie rzeczy są niezmienne:ciastka powstały w XIX wieku na terenie Stanów Zjednoczonych. Ciastka pieczone są głębokim oleju jednak istnieje też wersja pieczona w piecu. Właśnie na takie donuty dziś zapraszamy.



Składniki:
  • 320 ml mleka
  • 2 jajka
  • 160 g cukru
  • 12 g drożdży naturalnych
  • 100 g masła
  • 1 kg mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta startej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
  1. Mleko podgrzewamy.
  2. Odlewamy 80 ml do których dodajemy cukier i mieszamy. Dodajemy drożdże i czekamy aż powstanie rozczyn.
  3. Do reszty mleka dodajmy masło w kostkach i czekamy aż się roztopi.Dodajemy rozczyn.
  4. W misce mieszamy mąkę, sól i gałkę muszkatołową. 
  5. Dodajemy jajka mieszamy i powoli dolewamy mleko.
    Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 2h.
  6. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 1cm. Wycinamy duże koła 8 cm. Następnie w środku mniejsze kółka. Odstawiamy na kolejną godzinę.
  7. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Uwagi:

  • Zamiast foremek do donutów użyłam szklanki do dużych kółek i zakrętki od wody do małych.


Przepis pochodzi z magazynu Kuchnia nr 2/2015

Smacznego!

1 komentarz: