niedziela, 15 lutego 2015

Waniliowa Panna Cotta

Waniliowa Panna Cotta

- włoski deser z malinowym syropem


Panna cotta pochodzi z północnych Włoch - prawdopodbnie z regionu  Emilia-Romania, Pemiont lub Toskania. Nazwa oznacza gotowaną śmietankę -  z czego dokładnie powstaje deser. Śmietankę podgrzewa się z dodatkiem żelatyny, następnie studzi się w lodówce. Panna cotta podawana jest z rozmaitymi dodatkami tj. wanilia, mus owocowy, czy skórka cytrusowa. Śmietankę wylewa się do okrągłych foremek, następnie po stężeniu odwraca się naczynie do góry nogami, powstałą w ten sposób babeczkę, przybiera się owocami lub polewa sosem owocowym. Pannę cottę prezentowaliśmy w wersji bardziej urozmaiconej, bo z borówkami. Tym razem, chciałam spróbować jej w wersji klasycznej - waniliowej. Wyszła doskonała. Jest to pyszny, lekki, mleczny deser, idealny dla każdego. Zachwyci zarówno gusta wymagajacych, jak również nasyci wdzięczne podniebiebie najmłodszych łasuchów. Z chęcią przygotuje ten niezwykle miły włoski deser ponownie. Samo jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, mało potrzeba także składników - jedynie czas oczekiwania zajmuje kilka godzin, dlatego sugeruje przygotowanie go wieczorem - łatwiej wytrzymać.


Składniki dla 3 osób:
  • 2 opakowania śmietanki 36% (400 ml)
  • 3 opakowania cukru wanilinowego (jeśli wolisz bardzo słodką wersje użyj 4)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 laska wanilii

Przygotowanie:

  1. Jeżeli używasz laski wanilii - przekrój ją wzdłuż i wyciągnij ziarenka. Żelatynę namocz w 2 łyżkach zimnej wody.
  2. Śmietanę przelej do niedużego garnka. Dodaj cukier i laskę wanilii z ziarenkami. Powoli, na małym ogniu doprowadź całość do zagotowania. Gotuj przez blisko 10 minut nieustannie mieszając, aby śmietana nie przywarła do garnka. 
  3. Ściągnij garnek z ognia i wyciągnij laskę wanilii. Gorącą śmietanę wymieszaj z przygotowaną wcześniej żelatyną. 
  4. Miskę, w której chcesz podać pannę cottę opłucz pod strumieniem zimnej wody. Rozlej gotową śmietanę. Poczekaj aż ostygnie - najlepiej połóż naczynie przy lekko uchylonym oknie. Wstaw do lodówki na minimum 5 godzin, albo całą noc.
  5. Pannę cottę powinno się tradycyjnie serwować wyłożoną do góry nogami, ja jednak pozostawiłam ją w naczyniu. Tuż przed podaniem polej deser syropem malinowym - może być popularny syrop do przygotowywania soków.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz