środa, 25 lutego 2015

Flaczki z boczniaka

Flaki bez flaków

- zamiast flaków boczniaki


Flaki są jedną z najpopularniejszych zup polskich. Obowiązkowa zupa na polskich weselach. Nazwa potrawy jak wiadomo pochodzi od głównego składnika - czyli pokrojonego w poprzeczne paski żółądka wołowego.  We flaczkach dopuszcza się także przygotowanie zupy na bazie żołądków zwierzyny jeleniowatej. Flaki były znane już od XIV wieku i były jedną z ulubionych potraw Władysława Jagiełły. Flaczki znane są w kuchni także innych narodów - czeskiej - dršťková polévka, austriackiej, francuskiej - flaki z Caen, niemieckiej, włoskiej, tureckiej - İşkembe Çorbası, bułgarskiej - szkembe czorba i kuchniach azjatyckich, różnią się sposobem ich doprawiania. Jest to potrawa o zdecydowanie ostrym smaku. W Polsce powstało wiele wersji flaków najbardziej znane są flaki po warszawsku, czy gotowe flaki zamojskie, sprzedawane w słoikach. Coraz częściej znane są warianty wykorzystujące żółądki i mięso drobiowe. Będąc na targu moje oczy zwróciły uwagę na kuszące i wielkie boczniaki. Kotlety a la schabowe z boczniaków znane mi były od dawna. Pani z targu podpowiedziała, że grzyby świetnie się sprawdzą w roli flaków - miała rację. Zupa jest bardzo dobra i jest świetnym pomysłem dla tych, co nie są smakoszami żołądków, czy ogólnie mięsa. Polecam wszytskim, chociażby jako kulinarną ciekawostkę.




Składniki:

  • 1/2 kg boczniaków
  • 2 marchewki
  •  1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera i białej części pora
  •  1 cebula
  • 1 litr bulionu warzywnego
  •  3 łyżki masła
  •  1 łyżka mąki
  • 1/2 łyżki suszonego majeranku
  • 1/2 łyżki suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 listek laurowy
  • 5-6 ziaren pieprzu
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku


Przygotowanie:

  1. Marchewkę, pietruszkę i selera pokrój w słupki. Cebulę pokrój w piórka, a pora w talarki. Grzyby umyj, delikatnie osusz i pokrój w paseczki - tak jak flaczki. 
  2. W garnku rozgrzej masło i włóż przygotowane warzywa oraz grzyby. Podsmaż, delikatnie mieszając przez około 2-3 minuty.
  3. Wlej bulion, dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu. Gotuj warzywa do miękkości, przez blisko 20 minut. W międzyczasie przygotuj zasmażkę z masła i mąki, następnie dodaj do zupy. Całość wymieszaj.
  4. Przypraw zupę majerankiem, tymiankiem oraz paprykę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj zawartość garnka i szybko zagotuj. Rozlej zupę do misek i podawaj gorącą.




Smacznego!

1 komentarz:

  1. Takie wegetarianskie flaczki robi moja babcia są przepyszne!! :)

    OdpowiedzUsuń