Mango lassi
z dodatkiem kardamonu
Lassi to najpopularniejszy napój indyjski, ceniony ze swoich właściwości orzeźwiających w upalne dni. Przyrządza się go z jogurtu, wody i przypraw. Istnieją dwie odmiany lassi - słona i słodka. Słona dodatkowo przyprawiona jest często kuminem, czy chilli dla wzmocnienia smaku, w wersji słodkiej często możemy spotkać się z dodatkiem w postaci wody różanej i rozmaitych owoców, najczęściej cytryny, mango i truskawkami. Szczególnie mango lassi zyskało ogromną popularność na całym świecie. Jest zdrowsze od pozostałych słodkich odmian lassi, ze względu na fakt, że z reguły nie potrzeba dodawać do niego cukru - sam owoc w sobie jest bardzo słodki. Lassi z mango jest powszechnie serwowane i dostępne w Wielkiej Brytanii, Malezji, Singapurze, jak i wielu innych regionach świata, zamieszkiwana przez mniejszości indyjskie. Tam też często serwowana jest bardziej luksusowa wersja lassi - napój podaje się w wysokiej szklance ze słomką, posypany po wierzchu orzeszkami pistacjowymi. Najczęściej lassi podaje się na śniadanie. Poranną porą przygotowałam go i ja. Słodko-miłe rozpoczęcie dnia. Mango lassi świetnie komponuje się z jedną najpopularniejszych przypraw indyjskich - kardamonem.
- 1 duże dojrzałe mango lub 1 puszka mango (425 g)
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki chłodnej wody
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
- szczypta zmielonego kardamonu (opcjonalnie, ale warto go dodać)
Przygotowanie:
- Jeżeli używasz świeżego mango obierz je ze skórki i usuń pestkę. Włóż do wysokiego i wąskiego naczynia i za pomocą blendera na gładki miąższ.
- Dodaj resztę składników - jogurt, miód, kardamon (jeżeli używasz w łupinach - ziarna zetrzyj w moździerzu). Zmiksuj składniki ponownie ze sobą aż do powstania musu. Dolej pół szklanki wody i delikatnie zmiksuj lub wymieszaj łyżką, aby nieco rozrzedzić napój. Rozlej do szklanej, podawaj najlepiej schłodzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz