niedziela, 23 czerwca 2013

Cottage pie

Cottage pie

- czyli zapiekanka wiejska, rodem z brytyjskiego stołu


Cottage pie to bardzo popularne danie zarówno na stołach brytyjskich jak i irlandzkich. Głównymi składnikami dania jest mięsowo wołowe z warzywami oraz ziemniaczane pure, które kładzie się na wierzch mięsa i wspólnie zapieka. Po raz pierwszy użyto terminu "cotage pie" w 1791 roku. Nazwa dania przyszła wraz z moemntem wprowadzenia ziemniaka jako roślinę jadalną do angielskiej kuchni. Cottage pie bylo potrawą popularną wśród ubogich pracowników rolnych, dla których ziemniaki  stanowiły jedną z podstaw ich wyżywienia. Z początku, jak podają źródła książek kucharskicj, potrawa była przygotowywana z resztek pieczonego mięsa i tłuczonych ziemniaków, które pełniło rolę ciasta na górze. Od 1877 roku funkcjonuje nazwa dania bardzo zbliżonego do cottage pie - "shepherd's pie", różnica polega na rodzaju mięsa. W cieście pasterza stosuje się jagnięcinę. 





Składniki:
  • 500 g mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1/2 pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 300 ml bulionu wołowego lub drobiowego
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonego lub świeżego tymianku
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka świezo zmielonego pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • około 5 duzych lub 7 mniejszych ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • mleko lub śmietana (na wyczucie)
Przygotowanie:
  1. Na rozgrzanym oleju na patelni dodaj poszatkowaną marchew, cebulę, jeden ząbek czosnku i pora, dosyp ziele angielskie oraz tymianek. Kiedy warzywa zmiękną dodaj mięso wolowe i smaż aż te zbrązowieje. Wlej na patelnie pomidory z puszki oraz bulion. Przypraw pieprzem. dobrze wymieszaj ze sobą składniki i gotuj na otwartym ogniu aż wyparuje nadmiar płynu a sos zgęstnieje.
  2. W międzyczasie przygotuj wierzch zapiekanki. Obrane ziemniaki zagotuj w osolonej wodzie aż do uzyskania miękkości. Odcedź i dodaj masło i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Za pomocą tłuczka od ziemniaków wyrób gładką masę. Sukcesywnie dolewaj śmietany lub mleka do momentu powstania purèe.
  3. Do żaroodpornego naczynia wyłóż masę mięsną - przyklep aby ciasno przylegla do naczynia. Na to wyłóż masę ziemniaczaną. Szaptułką rozmaruj równomiernie po całości farszu. Zapiekaj w piekarniku rozgranym do temperatury 200 stopnic Celsjusza  do momentu aż wierzch purèe się zarumieni - około pół godziny. Podawaj na ciepło udekorowane natką pietruszki.





Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz