środa, 5 czerwca 2013

Enchilada

Enchiladas

- rodem z pikantnego Meksyku!


Enchladas to jeden ze sposobów przygotowywania tortilli. Jest to rodzaj zapiekanki - tortille zawija się jak naleśnik wokół mięsnego lub rybengo farszu, następnie układa się zwinięte tortille obok siebie, polewa sosem i zapieka. Meksykanom długo obce było mięso wołowe, czy wieprzowe, do ich kuchni wprowadzili je Hiszpanie i Francuzi. Bardzo szybko znalazły się w miejscowym jadłospisie. Nazwa tego tradycyjnego meksykańskiego dania pochodzi od czasownika enchilar, który znaczy tyle, co "dodać papryczkę chilli". Danie swoją historią sięga conajmniej czasów Majów. Ludność zamieszkała w rejonie jeziora Doliny Meksyku tradycyjnie spożywali złożone wokół niewielkich ryb placki kukurydziane. Obecnie jest niezliczona ilość wariacji na temat tego dania. Zarówno nadzienie, składniki jak i sosy są tak różne, jak przygotowujący danie kucharze. Danie nie należy do najlżejszych, jak większość  posiłków kuchni meksykańskiej, ale od czasu do czasu dobrze jeść zjeść porządnie.



Składniki:
  • 1 puszka pomidorów z puszki (400 g)
  • 1 puszka czerwonej fasoli (400 g)
  • 500 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego
  • 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 1 duża czerwona cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, pokrojonego
  • 1 strączek papryczki chilli, pozbawiony gniazd nasiennych, drobno pokrojony
  • 1 średniej wielkości czerowna papryka
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżka suchego lub świeżego oregano
  • sól do smaku
  • oliwa z oliwek
  • 8 płatów małych tortilli 
  • 1 1/2 szklanki startego sera cheddar
  • gęsta śmietana 30-40%



Przygotowanie:
  1. Przygotuj pomidorową salsę: Za pomocą blendera zmiskuj na gładką masę: pomidory, cebulę, papryczkę chilli i czosnek. Dodaj sól i wymieszaj.
  2. Rozgrzej odrobinę oliwy na patelni, wrzuć pokrojoną drobno czerwoną paprykę, jak się lekko zeszlki dodaj mięso i smaż aż zmieni kolor często mieszając. Dodaj koncentrat pomidorowy, przypraw kuminem i oregano. Wlejj połowę przygotowanej wcześniej salsy oraz fasolkę. Aby złagodzić smak możesz dodać pół opakowania gęstej śmietany. Smaż bez przykrycia do momentu aż admiar płynu wyparuje.
  3. Rozsmaruj oliwę na żarodopronym, najlepiej płytkim i prostokątnym, naczyniu, w którym będziesz piekł/a enchiladas.
  4. Podgrzej tortille na patelni, ale tak aby ciągle były elastyczne. Na środek każdego placka połóż nadzienie i zroluj. Następnie jedno przy drugim połóż zwinięte enchiladas, ale tak aby nie przylegały do siebie zbyt ciasno. 

 5. Rozlej na tortille resztę sosu pomidorowego i posyp serem. Piecz przez ok. 15 minut w temperturze 180 stopni Celsjusza, aż ser się roztopi.


6.  Po wyjęciu posyp liśćmi kolendry lub pietruszki. Podawaj ze śmietaną.


Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz