Enchiladas
- rodem z pikantnego Meksyku!
Enchladas to jeden ze sposobów przygotowywania tortilli. Jest to rodzaj zapiekanki - tortille zawija się jak naleśnik wokół mięsnego lub rybengo farszu, następnie układa się zwinięte tortille obok siebie, polewa sosem i zapieka. Meksykanom długo obce było mięso wołowe, czy wieprzowe, do ich kuchni wprowadzili je Hiszpanie i Francuzi. Bardzo szybko znalazły się w miejscowym jadłospisie. Nazwa tego tradycyjnego meksykańskiego dania pochodzi od czasownika enchilar, który znaczy tyle, co "dodać papryczkę chilli". Danie swoją historią sięga conajmniej czasów Majów. Ludność zamieszkała w rejonie jeziora Doliny Meksyku tradycyjnie spożywali złożone wokół niewielkich ryb placki kukurydziane. Obecnie jest niezliczona ilość wariacji na temat tego dania. Zarówno nadzienie, składniki jak i sosy są tak różne, jak przygotowujący danie kucharze. Danie nie należy do najlżejszych, jak większość posiłków kuchni meksykańskiej, ale od czasu do czasu dobrze jeść zjeść porządnie.
Składniki:
- 1 puszka pomidorów z puszki (400 g)
- 1 puszka czerwonej fasoli (400 g)
- 500 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego
- 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
- 1 duża czerwona cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, pokrojonego
- 1 strączek papryczki chilli, pozbawiony gniazd nasiennych, drobno pokrojony
- 1 średniej wielkości czerowna papryka
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżka suchego lub świeżego oregano
- sól do smaku
- oliwa z oliwek
- 8 płatów małych tortilli
- 1 1/2 szklanki startego sera cheddar
- gęsta śmietana 30-40%
Przygotowanie:
- Przygotuj pomidorową salsę: Za pomocą blendera zmiskuj na gładką masę: pomidory, cebulę, papryczkę chilli i czosnek. Dodaj sól i wymieszaj.
- Rozgrzej odrobinę oliwy na patelni, wrzuć pokrojoną drobno czerwoną paprykę, jak się lekko zeszlki dodaj mięso i smaż aż zmieni kolor często mieszając. Dodaj koncentrat pomidorowy, przypraw kuminem i oregano. Wlejj połowę przygotowanej wcześniej salsy oraz fasolkę. Aby złagodzić smak możesz dodać pół opakowania gęstej śmietany. Smaż bez przykrycia do momentu aż admiar płynu wyparuje.
- Rozsmaruj oliwę na żarodopronym, najlepiej płytkim i prostokątnym, naczyniu, w którym będziesz piekł/a enchiladas.
- Podgrzej tortille na patelni, ale tak aby ciągle były elastyczne. Na środek każdego placka połóż nadzienie i zroluj. Następnie jedno przy drugim połóż zwinięte enchiladas, ale tak aby nie przylegały do siebie zbyt ciasno.
6. Po wyjęciu posyp liśćmi kolendry lub pietruszki. Podawaj ze śmietaną.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz