piątek, 21 czerwca 2013

Manti - pierożki tureckie

Pierogi z serem feta i sosem jogurtowym

- turecka szkoła lepienia pierogów


Mantı, to popularne pierożki wywodzące się z kuchni tureckiej, ale popularne na całym Kaukazie, Azji Środkowej oraz islamskiej częściach Chin. Te niewielkie pierogi zdobyły także rzeszę fanów na terenach całego byłego ZSSR. Najczęściej wypełnione są nadzieniej z mielonego mięsa jagnięcgo i mieszanką przypraw. Dzisiaj troszkę mniej mięsna wersja z serem feta. Manri narodziło się z Anatolii, zostało wprowadzone w świat przez migrujące ludy tureckie w okresie panowania Imperium mongolskiego oraz dynastii Timurydów. Tureccy jeźdźcy mongolscy,których życie spowite było ciągłymi wyprawami, często mieli ze sobą zamrożone lub suszone manti, które szybko mogli zagotować nad ogniskiem. Inną opularną nazwą tej potrawy jest tatar böregi, co wskazuje i podkreśla popularność dania wśród ludów koczowniczych. Danie jest delikatnie pikantne w smaku i smaczne. Wraz z sosem jogurtowym, sprawia, że potrawa staje się rozkoszą dla poniebienia. Zatem komu w drogę, temu pierożka.




Składniki:
Ciasto:
  • 400 g mąki
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 jajko 
  • sól
Nadzienie:
  • 1 czerwona papryczka chilli, drobno pokrojona, oczyszczona z gniazda nasiennego
  • 2 cebule dymki, drobno posiekane
  • 2 ząbki czosnki, drobno posiekane
  • 200 g sera feta
  • 1 jajko
Sos:
  • 200 g jogurtu (użyłam typu greckiego)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
Przygotowanie: 
  1. Przygotuj ciasto: przesiej mąkę do miski, dodaj  jajko i roztopione masło, dosyp odrobinę soli i dolej 1/2  szklaki wody. Wyrób gładkie ciasto. Możesz dolać wody, jeśli ciasto wydaje się zbyt mało spręzyste i elastyczne. Przykryj i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. 

  2. Przygotuj nadzienie: rozetrzyj widelcem ser feta, dodaj papryczkę i poszatkowaną cebulę i czosnek. Dodaj jajko i wymieszaj. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.

  3. Rozwałkuj cienko ciasto na stolnicy posypanej mąką. Pokrój płat na kwadraty o boku 4 cm. Na każdy połóż około 1/2 łyżeczki nadzienia. Uformuj pierożek chwytając go za wszystkie krawędzie i przyciskając palcami wzdłuż rogów.

  4. Wrzuć pierogi do garnka wypełnionego wrzącą osoloną wodą. Gotuj pierogi na wolnym ogniu przez około 4 minuty - aż do momentu ich wypłynięcia na powierzchnie wody. 

  5. Przygotuj sos: do jogurtu dodaj sok z cytryny i pół łyżeczki ostrej papryki. Rozpuść masło i dodaj pozostałą mieloną paprykę - zamieszaj. 

  6. Odcedź pierogi, rozłóż na talerze, polej sosem jogurtowym  i pokrop masłem z papryką. 


    Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Turecka. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita



    Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz