Warkocz drożdżowy
- to nam Marysia warkocz uplotła!
Wspominaliśmy już, że Niemcy prawdopodobnie są krajem o najbogatszym wyborze pieczywa. Dzisiaj jako kolejny przykład potęgi piekarniczej Niemiec - warkocz drożdżowy. Ciasto jest łatwe i proste. Idealne na słoneczny niedzielny poranek. Wertując zasoby Internetu wzdłuż i wszerz niestety nie odnaleźliśmy pomysłodawcę nadawania wypiekom kształt warkocza. Zatem temat jeszcze nieskończony!
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 50 g masła
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie drożdży w proszku
- szczypta soli
- szklanka rodzynek
- 1 łyżka śmietany
- 1 żółtko
Przygotowanie:
- Mąkę łączymy z cukrem i solą. Dodajemy drożdże i mieszamy.
- Stopniowo dodajemy mleko i masło wyrabiamy na jednolitą masę. Zostawiamy pod przykryciem na około godzinę- do podwojenia masy.
- Namoczone rodzynki posypujemy garścią mąki, dodajemy do ciasta, zagniatamy.
- Ciasto dzielimy na 3 części. Z każdej formujemy długie wałki. Zaplatamy z nich warkocz. (ciasto można ciągnąć, żeby warkocz był dłuższy.) Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie łączymy końcówki tworząc "wianek".
Śmietanę mieszamy z żółtkiem. Tą masą smarujemy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 40 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz