niedziela, 16 czerwca 2013

Warkocz drożdżowy

Warkocz drożdżowy 

- to nam Marysia warkocz uplotła!


Wspominaliśmy już, że Niemcy prawdopodobnie są krajem o najbogatszym wyborze pieczywa. Dzisiaj jako kolejny przykład potęgi piekarniczej Niemiec - warkocz drożdżowy. Ciasto jest łatwe i proste. Idealne na słoneczny niedzielny poranek. Wertując zasoby Internetu wzdłuż i wszerz niestety nie odnaleźliśmy pomysłodawcę nadawania wypiekom kształt warkocza. Zatem temat jeszcze nieskończony! 



Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie drożdży w proszku
  • szczypta soli
  • szklanka rodzynek
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 żółtko


Przygotowanie:

  1. Mąkę łączymy z cukrem i solą. Dodajemy drożdże i mieszamy.
  2. Stopniowo dodajemy mleko i masło wyrabiamy na jednolitą masę. Zostawiamy pod przykryciem na około godzinę- do podwojenia masy.
  3. Namoczone rodzynki posypujemy garścią mąki, dodajemy do ciasta, zagniatamy.
  4. Ciasto dzielimy na 3 części. Z każdej formujemy długie wałki. Zaplatamy z nich warkocz. (ciasto można ciągnąć, żeby warkocz był dłuższy.) Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie łączymy końcówki tworząc "wianek".
    Śmietanę mieszamy z żółtkiem. Tą masą smarujemy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 40 minut. 



    Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz