niedziela, 30 czerwca 2013

Rhubarb and ginger crumble cake

Imbirowe ciasto z rabarbarem

i obowiązkową kruszonką


Ciasto z rabarbarem i imbirem, z dodatkiem kruszonki, to jedna z wersji bardzo popularnego w Wielkiej Brytanii wypieku typu crumble. Inaczej nazywane brown betty, zawsze nosi w nazwie owoc, jaki dominuje w cieście. W tym przypadku jest to letnio-sezonowy rabarbar. Jego kwaśny smak, łagodzi spora dawka cukru zawarta w cieście. Historia crumble oraz amerykańskiej kuzynki crisp zostało przedstawiane podczas przygotowania tradycyjnej wersji apple crumble. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, czyli tak, jak Brytyjczycy lubią najbardziej. Dodany imbir, dzięki któremu ciasto zyskuje niezapomniany smak korzystnie działa na procesy trawienne i układ krążenia. Imbir łagodzi bóle żołądkowe i zębów, ale i uwaga wzmaga apetyt. Z drugiej strony, zapobiega mdłościom i obniża stężenie cholesterolu we krwi - dobra wiadomość, na wypadek jeśli ciasto miałoby okazać się klapą.  Ponadto dezynfekuje jamę ustną i co ciekawe, podnosi poziom testosteronu. Zatem, dla męskich podniebień, dla tych co chcą odrobinę zbawienia w grzechu skosztować: imbirowe ciasto z rabarbarem.



Ciasto:
  • Około 1 większego kubka mąki pszennej (180 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g miękkiego masła
  • 160 g cukru
  • 1 pełna łyżka świeżo startego obranego imbiru
  • 3 jajka roztrzepane
  • 400 g rabarbaru, pokrojonego na około 2 cm kawałki

Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 50 g cukru, najlepiej brązowego
  • 100 g mąki
  • ewentualnie: cukier puder do posypanie po upieczeniu



Przygotowanie:
  1. Formę na ciasto z odpinaną obręczą o średnicy 22 - 23 cm wysmaruj margaryną lub masłem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni celsjusza. Następnie przygotuj kruszonkę: na małym ogniu na patelni roztop masło, dodaj sproszkowany imbir oraz brązowy cukier. Po chwili dodaj mąkę, i wymieszaj energicznie całość. Szpatułką rozdrobnij i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Przygotuj ciasto: Mąkę przesiiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i sodę i wymieszaj. Dodaj roztopione masło, cukier, imbir oraz jajka. Zmiksować mikserem na jednolite ciasto - lub energicznie wymieszaj je łyżką - do momentu aż składniki się połączą się i utworzą jednolitą masę.
  3. Ciasto wyłóż do formy, wyrównaj powierzchnię, ułóż rabarbar i posyp kruszonką. Piecz na złoty kolor przez około 40 - 45 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto się nie przykleja. Upieczone ciasto należy ostudzić w formie i ewentualnie posypać cukrem pudrem. 



Smacznego!

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Kwestii Smaku

Jeśli lubisz wypieki z rabarbarem zajrzyj też tutaj: Ciasto z rabarbarem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz