Trottole boscaiola
Składniki:
- 375 g makaronu trottole
- 60 g masła
- 135 g drobno pokrojonego wędzonego boczku
- 150 g pokrojonych w cienkie plasterki pieczarek
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 300 ml śmietany
- 1/2 szklanki startego parmezanu
Przygotowanie:
- Wrzuć makaron do wrzącej wody i gotuj bez przykrycia przez około 8 minut, aż będzie al dente. Odcedź.
- Na patelni rozpuść masło i smaż boczek przez około 5 minut mieszając. Dodaj grzyby oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez kolejne 5 minut.
- Posyp pieprzem i dolej śmietanę. Gotuj ma małym ogniu bez przykrycia, aż sos wyparuje do połowy.
- Dodaj ser i gotuj do momentu aż się rozpuści. W dużym półmisku lub jeśli patelnia pozwoli, to tam wymieszaj makaron z sosem.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Włoska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz