poniedziałek, 17 czerwca 2013

Trottole boscaiola

Trottole boscaiola


Składniki:
  • 375 g makaronu trottole
  • 60 g masła
  • 135 g drobno pokrojonego wędzonego boczku
  • 150 g pokrojonych w cienkie plasterki pieczarek
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 300 ml śmietany
  • 1/2 szklanki startego parmezanu

Przygotowanie:

  1. Wrzuć makaron do wrzącej wody i gotuj bez przykrycia przez około 8 minut, aż będzie al dente. Odcedź.

  2. Na patelni rozpuść masło i smaż boczek przez około 5 minut mieszając. Dodaj grzyby oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez kolejne 5 minut.

  3. Posyp pieprzem i dolej śmietanę. Gotuj ma małym ogniu bez przykrycia, aż sos wyparuje do połowy.

  4. Dodaj ser i gotuj do momentu aż się rozpuści. W dużym półmisku lub jeśli patelnia pozwoli, to tam wymieszaj makaron z sosem.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Włoska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz