niedziela, 9 czerwca 2013

Leniwe


Kluski Leniwe

- klasycznie, po polsku, na słodko


Pierogi, czy kluski leniwe? Według mnie kluski. Nie doszukałam się genezy powstania, a szkoda. Danie, które większości, jeśli nie wszystkim kojarzą się z dzieciństwem. Jak dziecko zawsze grymasi przy obiedzie, przy tym daniu praktycznie nigdy. Lekkie jak chmurki, a wraz ze słodko-maślanym smakiem zabierają podniebienie hen wysoko. MilkyWay tylko w reklamie unosił się na mleku, kluski leniwe zawstydziły batonik i unoszą się na wodzie. Są proste w przygotowaniu, zatem mimo upływu lat, z racji na szybki czas przygotowania oraz wspomnienia warto przypomnieć sobie ich smak.



Składniki:
  • 200 g tłustego twarogu
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. W niewielkiej misce widelcem rozgnieć na bardzo drobno ser biały. Dodaj żółtko i wymieszaj. Dosyp mąkę oraz sól.
  2. Ubij pianę z białka i dodaj do miski. Następnie wymieszaj i zagnieć masę, tak aby powstało miękkie i lekko lepiące się ciasto. Wyłóż ciasto na oprószoną mąką stolnice i uformuj z ciasta wałki o podobnej średnicy.
  3. Tnij każdy wałek po skośie na równe kawałki ciasta. Wrzuć kluski do gotującej lekko osolonej wody i gotuj do momentu wypłnięcia leniwych na wierzch. 



4.  Podawaj gorące z plasterkami masła i cukrem. Równie świetnie smakują następnego dnia odsmażone na      maśle - jeśli jakiekolwiek sztuki dotrwają do dnia następnego.



Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz