Ciasto z rabarbarem
- obcy znad Wołgi atakuje-
Rabarbar zwany jest "obcym znad Wołgi". Rababarbar ukochał sobie chłodny klimat, zatem bez wstydu rośnie dziko w okolicach tej rosyjskiej rzeki. Oryginalnie pochodzi z Chin, z zimnych rejonów Mongolii oraz Syberii. W Państwie Środka jest zaliczany do jednej z 50 podstawowych roślin leczniczych. Zawiera w sobie dużo witamin A, C, E . Jednak wypłukuje z organizmu wapń więc jest nie wskazany dla osób z kamieniami lub piaskiem w nerkach. W warzywie spożywamy zielono - różowawe liście, które można przetworzyć na kompot, dżem czy dodatek do ciast. Obecnie rabarbar jest uprawiany w wielu krajach między innymi w Polsce. Pierwsze odnotowany przepis, pochodzi prawdopodbnie z 1806/1807 roku z książki kucharskiej Marii Elizy Rundell na tartę z rabarbarem. To właśnie w Wielkiej Brytanii od kilku stuleci jest najchętniej w porównaniu do innych krajów dodawany do cwypieków i powideł. Okres wojowania targowisk trwa stosunkowo krótko, zatem śpieszmy się jeść rabarbar tak szybko odchodzi!
Składniki:
- rabarbar - około 1 kg
- szklanka cukru
- kostka masła
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy (małe opakowanie)
- ok. 1 i 1/2 szklanki mąki
Rabarbar |
Przygotowanie:
- Rabarbar obieramy, kroimy na plasterki i zasypujemy szklanką cukru. Odstawiamy na godzinę, żeby puścił sok.
- Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy jajka nadal ucieramy.
- Proszek do pieczenia łączymy z mąką, powoli dosypujemy do masy jajecznej i mieszamy tak by ciasto było lejące, ale nie rzadkie.
- Dokładnie odsączamy rabarbar.
- Na wyłożoną papierem blachę wykładamy ciasto, na nie układamy owoce. Całość posypujemy cukrem (2 łyżki).
- Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut. Tak by ciasto się zarumieniło.
- Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem. Smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz