Kurczak w sezamie
- ostry smak orientu w ustach
- 500 g piersi z kurczaka
- olej do smażenia
- 2 łyżki ziaren sezamu (uprażone)
Marynata:
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 5-6 łyżek wody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżeczka oleju
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 szklanka wody
- 2 kopiaste łyżki sosu hoisin (ewentualnie jako zamiennik 2 łyżki cukru i 2 łyżeczki octu)
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki sosu chili lub sambal oelek (lub mniej w zależności od gustu)
- 2 łyżeczki oleju
- 2 ząbki czosnku lub 1 większy - wyciśnięte przez praskę
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 dymka cebulki, drobno posiekana
- Pokrój kurczaka pokroić w 1 1/2 cm kostkę. Przygotuj marynatę poprzez połączenie wszystkich składników ze sobą. Jeśli marynata wydaje się zbyt gęsto dolewaj odrobinę wody. Wymieszaj mięso z marynatą, tak by całkowicie je pokryło. Odstaw na 20 minut.
- Wymieszać składniki sosu, oprócz dymki. Przelej sos do niewielkiego garnka i doprowadź do wrzenia. Następnie, utrzymuj w cieple na bardzo małym ogniu, na czas smażenia kurczaka.
- Mocno rozgrzej olej w woku lub na patelni. Smaż kawałki kurczaka porcjami aż do osiągnięcia złoto-brązowego koloru. wyjmij z woka i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Tuż przed końcem smażenia kurczaja zagotuj ponownie sos i dodaj dymkę. Upraż sezam na suchej patelni - aż ten się lekko zarumieni. Przełóż kurczaka do półmisek, polej równomiernie sosem i posyp ziarnami sezamu. Możesz podawać z ryżem.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z KuchnieOrientu.pl
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz