czwartek, 13 czerwca 2013

Kurczak w sezamie

Kurczak w sezamie

- ostry smak orientu w ustach




Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka 
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki ziaren sezamu (uprażone)
Marynata:
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 5-6 łyżek wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki brązowego cukru 
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
Sos:
  • 1 szklanka wody
  • 2 kopiaste łyżki sosu hoisin (ewentualnie jako zamiennik 2 łyżki cukru i 2 łyżeczki octu) 
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sosu chili lub sambal oelek (lub mniej w zależności od gustu)
  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 ząbki czosnku lub 1 większy - wyciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 dymka cebulki, drobno posiekana

Przygotowanie:

  1. Pokrój kurczaka pokroić w 1 1/2 cm kostkę. Przygotuj marynatę poprzez połączenie wszystkich składników ze sobą. Jeśli marynata wydaje się zbyt gęsto dolewaj odrobinę wody. Wymieszaj mięso z marynatą, tak by całkowicie je pokryło. Odstaw na 20 minut.

  2. Wymieszać składniki sosu, oprócz dymki. Przelej sos do niewielkiego garnka i doprowadź do wrzenia. Następnie, utrzymuj w cieple na bardzo małym ogniu, na czas smażenia kurczaka.

  3. Mocno rozgrzej olej w woku lub na patelni. Smaż kawałki kurczaka porcjami aż do osiągnięcia złoto-brązowego koloru. wyjmij z woka i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  4.  Tuż przed końcem smażenia kurczaja zagotuj ponownie sos i dodaj dymkę. Upraż sezam na suchej patelni - aż ten się lekko zarumieni. Przełóż kurczaka do półmisek, polej równomiernie sosem i posyp ziarnami sezamu. Możesz podawać z ryżem.



Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z KuchnieOrientu.pl

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz