niedziela, 30 czerwca 2013

General Tso's chicken

Kurczak Generała Tso

- że co?

Jest to słodko i lekko pikantne danie z kurczaka, które jest powszechnie serwowane w chińskich restauracji w Ameryce Północnej. Potrawa podobnież wcale nie pochodzi z Chin, narodziło się w Stanach Zjednoczonych, dopiero przez kucharzy zostało sprowadzone na chińskie stoły. nazwa potrawy pochodzi od Genrała Tso Tsung-Tang lub Zuo Zongtang, generała i polityka dynastii Qing, nie jest pewne jednak, jaka jest rola generała w stworzeniu tego dania. Prawdziwe korzenie sięgają okresu po 1949 roku, kiedy to chińscy kucharze płynący statkiem do USA wymyślili potrawę. Danie zostało oficjalnie zgłoszone i zarejestrowane w 1970 roku w Nowym Jorku, jako przykład kuchni Hunan, które wcale nie jest typowym daniem tego regionu. W prowincji Hunan popularne są potrawy bardzo ostre i rzadko kiedy slodkie. Pierwsza wzmianka na temat kurczaka Generała Tso została opublikowana w New York Times w 1977 roku.




Składniki:
  • 500 g polędwiczek lub filetów z udek kurczaka, pociętego w 2,5 cm kostki
  • 1 cebula dymka (część biała i zielona), posiekana
  • 1 większa papryczki chilli posiekane
  • olej do głębokiego smażenia 

Ciasto:
  • 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej lub ryżowej 
  • woda 

Sos:
  • 1 łyżka mąki kukurudzianej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody
  • 1 ząbek czosnku wyciśniętego przez praskę
  • 1 cm korzenia imbiru wyciśniętego lub drobno posiekanego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka białego octu
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 1/2 szklanki bulionu kurzego



Przygotowanie:
  1. Wymieszaj składniki sosu, aż do rozpuszczenia cukru. Odstaw do lodówki. Posiekaj dymkę i chili.

  2. Wymieszaj składniki ciasta, jeżeli jest zbyt gęste dodać kilka łyżek wody. Włóż kurczaka wymieszać, aż ciasto pokryje dokładnie kawałki mięsa.

  3. Smaż kurczaka partiami na gorącym oleju na chrupiąco. Części kurczaka wkładaj na patelnie pojedynczo, dzięki temu zapobiegniesz ich sklejaniu. Usmażone partie wyłóż na papierowy ręcznik, tak aby spłynął z nich nadmiar oleju.

  4. W woku lun na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Smaż krótko dymkę i papryczki. Zamieszaj sos i wlej do woka lub patelni, dodaj około pół szklanki wody. Zagotuj, sos powinien być gęsty. Dodaj usmażone wcześniej kurczaka i podgrzej na ogniu przez chwilę. Podawaj od razu po przygotowaniu w raz z ugotowanym ryżem lum makaronem ryżowym.

Smacznego!


Przepis zaczerpnięty z KuchnieOrientu.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz