Kurczak Generała Tso
- że co?
Jest to słodko i lekko pikantne danie z kurczaka, które jest powszechnie serwowane w chińskich restauracji w Ameryce Północnej. Potrawa podobnież wcale nie pochodzi z Chin, narodziło się w Stanach Zjednoczonych, dopiero przez kucharzy zostało sprowadzone na chińskie stoły. nazwa potrawy pochodzi od Genrała Tso Tsung-Tang lub Zuo Zongtang, generała i polityka dynastii Qing, nie jest pewne jednak, jaka jest rola generała w stworzeniu tego dania. Prawdziwe korzenie sięgają okresu po 1949 roku, kiedy to chińscy kucharze płynący statkiem do USA wymyślili potrawę. Danie zostało oficjalnie zgłoszone i zarejestrowane w 1970 roku w Nowym Jorku, jako przykład kuchni Hunan, które wcale nie jest typowym daniem tego regionu. W prowincji Hunan popularne są potrawy bardzo ostre i rzadko kiedy slodkie. Pierwsza wzmianka na temat kurczaka Generała Tso została opublikowana w New York Times w 1977 roku.
- 500 g polędwiczek lub filetów z udek kurczaka, pociętego w 2,5 cm kostki
- 1 cebula dymka (część biała i zielona), posiekana
- 1 większa papryczki chilli posiekane
- olej do głębokiego smażenia
Ciasto:
- 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej lub ryżowej
- woda
Sos:
- 1 łyżka mąki kukurudzianej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka wody
- 1 ząbek czosnku wyciśniętego przez praskę
- 1 cm korzenia imbiru wyciśniętego lub drobno posiekanego
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka białego octu
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1/2 szklanki bulionu kurzego
Przygotowanie:
- Wymieszaj składniki sosu, aż do rozpuszczenia cukru. Odstaw do lodówki. Posiekaj dymkę i chili.
- Wymieszaj składniki ciasta, jeżeli jest zbyt gęste dodać kilka łyżek wody. Włóż kurczaka wymieszać, aż ciasto pokryje dokładnie kawałki mięsa.
- Smaż kurczaka partiami na gorącym oleju na chrupiąco. Części kurczaka wkładaj na patelnie pojedynczo, dzięki temu zapobiegniesz ich sklejaniu. Usmażone partie wyłóż na papierowy ręcznik, tak aby spłynął z nich nadmiar oleju.
- W woku lun na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Smaż krótko dymkę i papryczki. Zamieszaj sos i wlej do woka lub patelni, dodaj około pół szklanki wody. Zagotuj, sos powinien być gęsty. Dodaj usmażone wcześniej kurczaka i podgrzej na ogniu przez chwilę. Podawaj od razu po przygotowaniu w raz z ugotowanym ryżem lum makaronem ryżowym.
Smacznego!
Przepis zaczerpnięty z KuchnieOrientu.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz