poniedziałek, 24 czerwca 2013

Focaccia z oliwkami i pomidorkami

Focaccia

- z czarnymi oliwkami i pomidorkami koktajlowymi


Foaccia to potrawa kuchni włoskiej, stanowi rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Jest tak stara jak i sama pizza. Każdy region Włoch prezentuje własną odmianę ciasta - poczynając od suchego, z solą i ziołami, najczęściej szałwią i rozmarynem skropionym oliwą z oliwek, a kończąc na pulchnym z dodatkiem suszonych pomidorów i oliwek. Focaccie zwyczajowo powinno się spożywać na ciepło. Często stanowi bazę do kanapek. We Włoszech podawana jest przed posiłkiem do zaspokojenia pierwszego głodu lub jako dodatek do dań głównych.



Składniki:
  • 7 g  suchych drożdży
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 1/2 szklanki mąki
  • 4 łyżki oliwy
  • 350 ml ciepłej wody
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 6 czarnych oliwek
  • łyżeczka suszonego oregano, bazyli, ewentualnie tymiankum szczypta soli
Przygotowanie:
  1. W miseczce z ciepłym mlekiem rozpuść drożdże i pół łyżeczki cukru. Odstaw przykrete ściereczką w bezwietrzne ciepłe miejsce na 10 minut,
  2. Do większej miski przesiej mąkę i sól. Dodaj rozpuszczone w mleku drożdże, oliwę i ciepłą wodę. Wyrabiaj ciasto do uzyskania w miarę jednolitej masy przez blisko 10 minut. Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na minimum pół godziny - godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  3. Rozprowadć ciasto równomiernie po wysmarowanej olwią blasze. Odstaw na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Pokrój pomidory na pół, a oliwki w plasterki. Rozłóż je na cieście, lekko dociskając. Oprósz ciasto solą i suszonymi ziołami według uznania.
  4. Rozgrzej piekarnij do temperatury 200 stopni Celsjusza. Piecz focaccie przez mniej więcej 30 minut - aż spód i wierzch ciasta się zarumieni. 




Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Ivka w kuchni

 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz